При обстрілі Миколаєва загинули власник «Нібулона» Олексій Вадатурський та його дружина

Новини
Олексій Вадатурський, гендиректор компанії «Нібулон» Фото: nibulon.com

Під час нічного обстрілу Миколаєва військами рф у власному будинку загинули власник найбільшого в Україні агрохолдингу «Нібулон», герой України, 74-річний Олексій Вадатурський і його дружина Раїса.

Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Telegram.

«Миколаїв – Місто-герой. Кожного дня ми втрачаємо наших мешканців, наших воїнів. І сьогодні наше місто втратило свого Героя. Вночі внаслідок обстрілу міста трагічно загинули Герой України, генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Опанасович Вадатурський та його дружина Раїса Михайлівна Вадатурська», – зазначив Кім.

Він зазначив, що Олексій Вадатурський зробив багато для Миколаївщини і для України.

«Його внесок у розвиток аграрної та суднобудівної галузі, розбудову регіону неоціненний. Так багато зроблено – так багато можна було б зробити. З повагою та глибоким співчуттям. Спочивайте з миром», – додав голова ОВА.

Раїса та Олексій Вадатурські Фото: nibulon.com

Як пише видання ZN.UA, садиба Олексія Вадатурського знаходиться на території колишньої військової частини, землі якої під забудову Миколаївська міськрада роздала на початку 2000-х років. Вадатурський будував зерновий термінал на Дунаї і вирішив навідатися додому, оскільки в «Нібулоні» потужний будівельний департамент та сучасні технології швидкого будівництва. Сам зерновий термінал «Нібулона» у Миколаєві окупанти не обстріляли

Олексій Вадатурський – український аграрій та Герой України, з лютого 2005 року – віце-президент Української зернової асоціації. Народився у 1947 р. в с. Бендзари Одеської області. З 1991 року був генеральним директором компанії «Нібулон», яка була створена як спільне українсько-угорсько-англійське сільськогосподарське підприємство «НІБУЛОН» (ССГП «НІБУЛОН»). Разом з Вадатурським співзасновниками підприємства стали угорська фірма «KOMBISEED KFT» і англійська фірма «Meridian Commodities Ltd.». Назва підприємства «НІБУЛОН» складається з перших літер назв міст засновників: Миколаїв, Будапешт, Лондон.

У 2003 році підприємство змінило організаційно-правову форму на «Товариство з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство «НІБУЛОН» (ТОВ СП «НІБУЛОН»), яке стало повним правонаступником ССГП «НІБУЛОН». Засновниками ТОВ СП «НІБУЛОН» є Олексій Вадатурський і його син Андрій Вадатурський, які володіють відповідно 80% і 20% статутного фонду підприємства. В компанії «НІБУЛОН» є власний суднобудівний завод.

«НІБУЛОН» – один із лідерів українського аграрного ринку, який займається виробництвом та експортом зернових, логістикою, суднобудуванням.

У 2021 році Forbes оцінив статки Вадатурського в 430 млн долл., він посів 24 місце в рейтингу ТОП-100 найбагатших людей України.

Як повідомлялось, вночі та вранці 31 липня російські війська здійснили масований удар по Миколаєву. Внаслідок обстрілу, щонайменше, одна людина загинула, дві – поранені. Пошкоджені житлові будинків і низка об’єктів інфраструктури.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter