У Криму через політичні переслідування за ґратами знаходяться щонайменше 127 громадян України

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

В окупованому Криму через політичні та релігійні переслідування у місцях позбавлення волі перебувають щонайменше 127 громадян України, ще вісім – утримуються під домашнім арештом.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) у звіті «Ситуація з правами людини у Криму та сто п’ятдесят днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну».

«Станом на 26 липня 2022 року щонайменше 127 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі у рамках політично мотивованого та/або релігійного кримінального переслідування», – йдеться у повідомленні

Крім того, додали правозахисники, ще 8 осіб перебувають під домашнім арештом.

Повний список кримських політв’язнів опублікований на сайті КПГ.

Як повідомлялось, 6 травня Генпрокуратура росії визнала «небажаною» на території рф і в окупованому Криму діяльність української громадської організації «Кримська правозахисна група», яка на думку російських силовиків, нібито «загрожує конституційному ладу та безпеці російської федерації».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter