В селі Роздольному на Херсонщині окупанти призначили гауляйтера і примушують людей з ними співпрацювати

Новини
Колаборанти Василь Забара, Вікторія Манюра і Лідія Велігошина, Фото з соцмереж

Російські загарбники «відсторонили» від займаної посади старосту Роздольного Каховської міської територіальної громади Тетяну Жужу і оголосили, що створюють тут «сельский совет». Його «председателем» вони назначили місцевого пенсіонера, колишнього члена Комуністичної партії Забару Василя Павловича, 1948 року народження. Місцеві жителі не визнають поставленого росіянами гауляйтера, тож ті почали примушувати людей співпрацювати з окупаційною владою.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

Жителі Роздольного розповіли, що Василь Забара став називати себе «председателем сельского совета» ще в червні. Але до адміністративної будівлі місцевого старостату він, разом із невідомими особами у цивільному і кількома колаборантами-односельцями, вдерся лише у вівторок, 2 серпня. Перед цим новопризначений гауляйтер села відібрав ключі від робочих кабінетів у законної старости Тетяни Жужі.

Крім гауляйтера Роздольного російські загарбники призначили його заступницю – Вікторію Манюру і «інспектора з охорони правопорядку» – Велігошину Лідію Павлівну, яка є сестрою Забари. Місцевим підприємцям оголосили, що саме цим «призначенцям» вони мусять платити «податки і збори» за ведення господарської діяльності.

Як розповіли ЦЖР мешканці Роздольного, 4 серпня Лідія Велігошина почала представлятися «заместителем председателя сельского совета», а Вікторія Манюра – «секретарем председателя и сельского совета».

«В будівлі старостату Василь Забара розмахував папірцем за підписом гауляйтера Каховки Павла Філіпчука. На ньому написано, що саме він призначається «председателем сельского совета». Коли люди сказали Забарі, що такої посади в Роздольному не існує, як не існує з 2020 року й самої сільради, він відповів: «Нічого, тепер буде!», – розповіли мешканці села.

За їхніми словами, Василь Забара за часів радянського союзу був парторгом, але з Компартії його з часом вигнали. Це не заважало йому публічно висловлювати свою любов до срср та його символіки, також він не приховував свою ненависть до України. Багато разів Василь Забара безуспішно намагався очолити колишню Роздольненську сільраду. Навіть під час останніх виборів за нього проголосувало лише 5 чоловік. Тож повагою серед односельців він ніколи не користався.

Саме Василя Забару мешканці Роздольного називають головним ініціатором призначення в селі нового «керівництва». Ще на початку червня він робив подвірний обхід і запрошував усіх односельців на «збори» з обрання «председателя». Також він пропонував людям скинутись по 20 гривень «на покіс трави». Однак охочих дати гроші знайшлось мало, тим більше, що місцевий комунгосп прибирав усі бур’яни й без додаткових пожертв від населення.

На всіх зустрічах з односельцями представники окупаційної влади наполягали на тому, щоб люди оформлювали російські паспорти. Для того, щоб їх якось «задобрити», Василь Забара організував 30 липня виїзд мешканців Роздольного до Каховки автобусом для отримання там «матеріальної допомоги» від окупантів в 10 тисяч рублів. Попри вихідний день цю «подачку» видали всім охочим. Однак їх, як розповіли свідки, виявилось небагато.

«Зараз Забара постійно говорить, що українська влада нічого йому не зробить, бо він давно на пенсії і не має ніякого майна. Проте люди у нього запитали, чому б йому, як палкому шанувальнику росії не відмовитися від української пенсії і не повернути її державі в повному обсязі? Однак, судячи з його ухильних відповідей, отримувати пенсію від України йому дуже подобається», – сказали мешканці Роздольного.

Ніяк не вдається окупантам налагодити роботу Роздольненської школи. Наприкінці травня її погодилася «очолити на громадських засадах» гастролерка зі Севастополя Надія Антонова-Маковик. Однак «покерувала» вона там недовго і «перевелась» на посаду «директорки» Каховської школи №4. Співпрацювати з загарбниками згодом погодилась вчителька української мови та літератури Роздольненської школи, 46-річна Світлана Хлистова, донька самопроголошеної «інспекторки з охорони правопорядку» неіснуючого «сельского совета» Лідії Велігошиної і рідна племінниця гауляйтера Роздольного Василя Забари. Але невдовзі вона теж передумала і заявила колегам, що не працюватиме в окупаційній адміністрації навчального закладу.

Матеріал створено в рамках проєкту «Життя війни» за підтримки «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» та IWM.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter