СБУ затримала колишнього заступника начальника ГУР за підозрою у державній зраді

Новини
В'ячеслав Онисько

Служба Безпеки України затримала колишнього заступника начальника Головного управління розвідки Міноборони України за підозрою у державній зраді.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Згідно з фотографіями, опублікованими СБУ, а також даними кафедри розвідки Національного університету оборони України, затриманим може бути В’ячеслав Онисько. Звання генерал-майора йому присвоїв 2007 року третій президент Віктор Ющенко.

В'ячеслав Онисько

Генерал-майор отримав підозру в держзраді, а також зазіханні на життя правоохоронців та незаконне зберігання зброї. Слідство встановило, що він передавав російським спецслужбам секретну та цілком секретну інформацію щодо ситуації в Україні.

Підозрюваний також передавав росіянам закриті дані щодо заходів Сил оборони України для відбиття російської агресії. СБУ затримала колишнього заступника начальника розвідки на початку повномасштабного вторгнення рф, під час обшуку він намагався застрелити правоохоронців із пістолета Макарова.

Затриманий був заступником голови ГУР з 2008 до 2010 року, коли відомство очолював Віктор Гвоздь. Гвоздь загинув у Єгипті під час дайвінгу у серпні 2021 року.

За даними СБУ, російські спецслужби завербували його ще за часів СРСР, коли він навчався у військовому училищі у Москві та в академії Фрунзе. Він збирав секретну інформацію про діяльність стратегічно важливих об’єктів військово-промислового комплексу України.

Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

  • 16 липня 2022 року ДБР та СБУ заявили про успішну проведено спеціальну операцію з викриття зрадника України — чинного співробітника Служби безпеки України, який працював на спецслужби рф. Мова йде про Олега Кулініча, який з жовтня 2020 по березень 2022 року очолював кримське управління СБУ.