Сальдо в реанімації, обстріли АЕС. Окупований рф південь України: огляд подій за 5 серпня

Новини
война

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 5 серпня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— На Херсонщині Збройні Сили України знищили три склади з боєприпасами військ РФ — у Придніпровському, Херсоні та Токарівці.

— Військові РФ обстріляли Запорізьку АЕС: зафіксовано влучання на майданчик станції. Пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Є ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

— На Південнобузькому напрямку противник наявними засобами вогневого ураження намагається утримати зайняті позиції та не допустити створення нашими підрозділами сприятливих умов для контрнаступу.

— 16 авіаударів нанесено ворожою авіацією вздовж лінії зіткнення по наших позиціях та нещодавно звільнених населених пунктах.

— Ворог важкою артилерією обстріляв Іванівку. Загинула одна людина, масштаби руйнувань уточнюються.

***

Росіяни госпіталізували колаборанта Сальдо

Призначений окупантами «керівник» Херсонської області Володимир Сальдо госпіталізований, лікарі ввели його у медикаментозну кому та підключили до апарату ШВЛ.

Зараз стан зрадника оцінюється як важкий, лікарі підозрюють, що Сальдо могли отруїти. За іншими даними, Сальдо міг перенести інсульт. Про це пишуть пропагандистські інформаційні ресурси, пише ЦЖР. Повноваження «гауляйтера» області тепер виконуватиме ФСБшник Сергій Єлісєєв.

***

Голову Новотроїцької громади Збаровського окупанти призначили гауляйтером неіснуючого Нижньосірогозького «району» — Центр журналістських розслідувань

Гауляйтером неіснуючого Нижньосірогозького району став голова сусідньої Новотроїцької селищної територіальної громади Збаровський Петро Миколайович, 23 травня 1964 року народження.

Петр Збаровский

Петро Збаровський, колаборант Фото: Олег Батурін

Центр журналістських розслідувань зв’язався телефоном з Петром Збаровським і попросив прокоментувати інформацію щодо його нового «призначення». Однак колаборант від коментарів відмовився.

***

Вчительку математики і продавчиню-пенсіонерку окупанти призначили «керувати» школою в Коробках на Херсонщині

Російські загарбники і їхні місцеві колаборанти представили в селі Коробки Каховської міської територіальної громади нових «керманичів» місцевої школи. «Директорку» Новікову Ірину Романівну, 11 жовтня 1987 року народження, і «завуча», пенсіонерку Проценко Світлану Павлівну.

Ірина Новікова і Світлана Проценко

Ірина Новікова і Світлана Проценко Фото: ЦЖР

***

— За розповідями місцевих жителів, окупаційна влада почала розносити пенсіонерам по 20 000 рублів. Натомість вимагають персональні дані. Так звані «виплати» приносять людям, які раніше отримували пенсію Укрпоштою — Херсонська ОВА

— Через кадрові проблеми у всіх сферах і відмову жителів області співпрацювати, окупанти залучають на роботу спеціалістів з росіі. Зокрема, анонсують про переїзд 100 медичних працівників, які будуть працювати в лікарнях Херсонщини.

— Через обстріли російськими військовими сталося займання лісосмуги уздовж траси Харків-Сімферополь біля міста Генічеськ.

— На Херсонщині окупанти позбавили велике фермерське господарство можливість здійснювати господарську діяльність. Окупанти викрали та знищили весь врожай пшениці, соняшника й кукурудзи, який зберігався на 11 зернотоках у різних населених пунктах області.

***

У Новій Каховці пролунав потужний вибух — пряме влучання в один зі складів ворога. Стратком ЗСУ повідомляє, що окупанти панічно проводять перевірки у місті, шукаючи тих, хто передає інформацію.

***

— Зі сторони Запорізької АЕС в напрямку житлових кварталів Енергодара відбуваються обстріли. В місті чути вибухи, немає світла та водозабезпечення — міський голова Дмитро Орлов.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter