На Запорізькій АЕС відключили четвертий енергоблок після обстрілу російських військ – голова ОВА

Новини
ЗАЭС
Запорізька АЕС Фото: Twitter Andriy Yermak

Запорізька атомна електростанція відключила четвертий енергоблок після обстрілу російських окупантів увечері 5 серпня.

Про це повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

За його словами, ворожий обстріл припав на магістраль, якою транспортують водень на Запорізьку АЕС, внаслідок чого виникла пожежа.

Постраждалих від обстрілу немає. Були також пошкоджені лінії електропередач четвертого енергоблоку станції, який атомники змушені були відключити від енергосистеми та перевести до резерву.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак назвав те, що відбувається на станції, ядерним тероризмом із боку росії і заявив, що вся ядерна галузь рф повинна опинитися під санкціями, і вкотре закликав визнати рф державою-спонсором тероризму.

5 серпня Енергоатом заявив, що російські військові знову вдалися до провокацій.

«Внаслідок їхнього обстрілу о 14:30 зафіксовано три «прильоти» біля промислового майданчику ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС».

В Енергоатомі підкреслили, що ЗАЕС продовжує працювати і видавати потужність в енергосистему України через лінії, які працюють.

Водночас повідомляється, що було ухвалене рішення розвантажити та відключити від мережі один із працюючих енергоблоків Запорізької атомної станції.

«Викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано», – підсумували в Енергоатомі.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter