Близько п’ятдесяти співробітників агроколеджу в Новій Каховці співпрацюють з окупантами

Новини
Агроколедж у Новій Каховці Фото: nkatk.com

Майже третина працівників розташованого на Херсонщині відокремленого структурного підрозділу «Новокаховський фаховий коледж» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного стали колаборантами і готуються навчати молодь за «російськими програмами». Більшість із них – технічний персонал закладу, але є й сім викладачів, які свідомо обрали шлях зрадників. З усіма ними евакуйований до Кропивницького коледж уже розірвав трудові відносини.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

«Збори» колективу агроколеджу відбулись ще 11 липня. «Директоркою» закладу російські окупанти призначили тепер уже колишню викладачку, юристку та голову циклової комісії юридичних та землевпорядних дисциплін навчального закладу Ніколову Неллі Валеріївну.

«Вона пішла на співпрацю з окупантами добровільно і сама запропонувала свою кандидатуру на посаду «директора» – щоправда, незрозуміло, якого закладу. Адже ще навесні Новокаховський фаховий коледж тимчасово переїхав до Кропивницького і зараз знаходиться саме там. Оголосивши себе «директоркою» Неллі Ніколова почала вимагати від співробітників агроколеджу писати заяви на звільнення з закладу на ім’я його законного керівника і подавати заяви про працевлаштування на її ім’я. Також вона розвісила всередині закладу пропагандистські плакати з зображеннями путіна. Сама Неллі Ніколова ніколи не користувалася повагою серед колег. Вона завжди намагалася плести інтриги, поливати інших брудом і не любила працювати», – на умовах анонімності розповіли колеги Ніколової.

Неллі Ніколова, колаборантка Фото: nkatk.com

Добровільно співпрацюють з загарбниками й інші тепер уже колишні співробітники коледжу. Ось деякі з них.

Майборода Олександр Леонтійович, працював головним бухгалтером закладу.

Тищенко Юлія Василівна, працювала завідувачкою навчально-виробничою практикою, викладачкою юридичних дисциплін. За словами тих, хто її знає, вона завжди мала великі амбіції і не користувалася повагою серед колег. «Вона ніколи не поважала ані студентів, ані батьків, ані інших співробітників коледжу. Запам’яталась хамською манерою поведінки і шаленою заздрістю до чужих статків», – розповіли вони.

Спільник Сергій Михайлович, працював викладачем агротехнічних дисциплін. Рік тому балотувався на посаду директора агроколеджу, але отримав підтримку лише п’ятьох колег. Також намагався обікрасти колектив закладу, привласнити його врожай, техніку і земельні ділянки. Навіть позивався до суду, але програв.

Колаборанти Олександр Майборода, Юлія Тищенко і Сергій Спільник Фото: nkatk.com

Зимарьов Євген Павлович, був головою циклової комісії агроінженерних та електроенергетичних дисциплін, інженером-викладачем професійного навчання з механізації сільського господарства і гідромеліоративних робіт. За час роботи в коледжі був постійним фігурантом доповідних записок про неналежне виконання посадових обов’язків. «Про таких завжди казали: «З нього «як з гуся вода»! Демагог знаний. Завжди всі йому винні – держава, директор, завідувач відділення. Цікаво, які претензії згодом він пред’явить окупантам?», – поділилися враженнями про колаборанта його колеги.

Міндровська Олена Леонідівна, тепер уже колишня методистка з практичного навчання, викладачка юридичних дисциплін.

Філіпенко Юрій Дмитрович, працював викладачем предмету «Захист України». Співробітники коледжу відгукуються про нього так: «До роботи не здатний, авторитетом серед студентів та колег не користувався, бо був так званим «халявщиком» і постійно фігурував у доповідних записках».

Колаборанти Євген Зимарьов, Олена Міндровська і Юрій Фліпенко Фото: nkatk.com

Нагорний Юрій Іванович, колишній викладач електротехнічних дисциплін. «Він відносно новачок у колективі коледжу, але встиг здобути репутацію «людини-невидимки». Знайти його, додзвонитися – майже нереально. Водночас Юрій Нагорний дуже пишався великою кількістю дипломів в різних галузях, які не зміг підтвердити професійними якостями. Такого «цінного» працівника позбутися – не велика втрата для коледжу», – стверджують його колеги.

Кубарєва Людмила Миколаївна, екс-комендантка коледжу. Вона добровільно перейшла разом зі своїми підлеглими до окупантів. І всі вони дуже радіють отриманим від тимчасової влади рублям.

Лебедєва Юлія Вікторівна, колишня інспекторка відділу кадрів. До повномасштабної війни багато років працювала в коледжі лаборанткою, а тепер отримала шанс отримати якусь «гарну посаду» у окупантів.

Колаборанти Юрій Нагорний, Людмила Кубарєва і Юлія Лебедєва Фото: nkatk.com

Крім усіх цих призначень російські окупанти розграбували майно навчального закладу. Вони захопили не лише будівлі з аудиторіями і адміністрацією коледжу, а й навчально-виробничі майстерні на вул. Промисловій в Новій Каховці, базу відпочинку коледжу на Арабатській Стрілці в Генічеському районі, навчально-виробничу базу загальною площею 741 га з усією сільськогосподарською технікою, обладнанням і майном поблизу села Зелений Під Каховського району.

«Тепер усі вищеназвані колаборанти разом із загарбниками просувають та поширюють російську пропаганду про українських «нацистів» і «бендерівців». Та найстрашніше те, що вони їздять по домівках студентів закладу і силою примушують їх та їхніх батьків переходити до них на навчання з 1 вересня», – розповіли працівники коледжу.

Інші, біля 40 працівників коледжу, що перейшли на сторону окупантів – прості працівники: технічки, водії, чергові гуртожитків і, як не дивно, бібліотекарі. Це – Алєксєєва Тетяна Іванівна та Савич Лариса Олександрівна. Продалися за «30 серебряників».

Днями усі зрадники з навчального закладу отримали подачку від окупантів від 20 до 30 тисячі рублів. Водночас за співпрацю з окупаційною адміністрацією їм усім загрожує позбавлення волі строком до 15 років.

Колаборантам з коледжу допомагає налагодити «роботу» призначений окупантами «начальник відділу освіти» Нової Каховки В’ячеслав Рєзніков. Та попри всі зусилля відновити навчання за «російськими стандартами» тут навряд чи вдасться. Адже більшість студентів агроколеджу проживають не лише в Херсонській, а й у Миколаївській та Запорізькій областях, а сам заклад у своїй роботі завжди орієнтувався на запити місцевих аграрних підприємств. Тож набір охочих навчатися в якомусь незрозумілому навчальному закладі за сумнівними «програмами», ще й в умовах повномасштабної війни і нескінченної кількості ворожих блокпостів навряд чи буде для окупантів вдалим.

Новокаховський агроколедж заснований у 1953 році в Херсоні як технікум механізації сільського господарства. У 1957 році його перевели до Нової Каховки, де він спочатку розміщувався в будівлі нинішньої міської ради. В 1970-х роках для нього збудували окремі корпуси на вулиці Горького. Зараз цей коледж є структурним підрозділом розташованого у Мелітополі (нині тимчасово у Запоріжжі) Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Всього в ньому працює близько 160 осіб.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26 квітня 2022 року новокаховський агроколедж тимчасово продовжує навчальний процес на базі Кропивницького фахового аграрного коледжу і вже оголосив про готовність розпочати 1 вересня новий навчальний рік.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter