Бавовна у Мелітополі, абітурієнти з захоплених територій. Окупований рф південь України: огляд подій за 8 серпня

Новини
Пошкодження на Антонівському мосту у Херсоні після удару ЗСУ, 08.08.2022, Фото: скріншот відео

Огляд найважливіших новин за понеділок, 8 серпня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Підрозділи ЗСУ завдали авіаударів скупченню російських військ на Херсонщині та знищили два опорних пункти в Херсонському та Бериславському районах та склад боєприпасів військ РФ в районі села Чарівне.

— ЗСУ вночі вдарили по Антонівському та Каховському мостах на Херсонщині. «Відпрацьовано вогневий контроль, який ми тримали кілька діб, тому на цьому напрямку і він має свої результати. Влучення досить поважні», — повідомила керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк в ефірі загальнонаціонального марафону.

— Антонівський міст російські окупанти оточили з обох боків, місцевих жителів близько не підпускають, поводяться у спілкуванні з людьми неадекватно, повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

— Росіяни обстріляли Кочубеївську територіальну громаду. В результаті обстрілу пошкодження отримав житловий будинок та господарські будівлі, здійнялася пожежа. Пожежу оперативно ліквідовано пожежно-рятувальним постом.

***

Окупанти для проведення референдуму концентрують свою увагу на малих містах, бо думають що в тих містах немає спротиву

Активісти руху «Жовта стрічка» повідомляють, що окупаційна влада сконцентрувала свою увагу на невеликих населених пунктах таких як Скадовськ, Великі Копані, Генічеськ, Берислав, Нова Каховка, Каланчак, Чаплинка тощо, бо думають що там немає спротиву.

«Що зараз роблять рашисти: а) проводять публічні обговорення в Херсонській області та в окупованих районах запорізької області; б) залякують українців примарними «проблемами» у разі ігнорування референдуму», — йдеться у повідомленні.

***

Понад 400 абітурієнтів з окупованих територій подали документи до евакуйованого Херсонського державного університету

Про це повідомив ректор ХДУ Олександр Співаковський. Загалом до ХДУ абітурієнти вже подали більше ніж 518 заяв.

«Це чергова відповідь всім зрадникам та загарбникам — жителі області не сприймають пропаганду окупантів, сотні дітей Херсонщини бажають вчитися в Україні та вважають нашу батьківщину невід’ємною її частиною, а ще вірять у ЗСУ та деокупацію області, щоб продовжити навчання в рідних стінах у рідному Херсоні», — йдеться у повідомленні.

***

У Херсоні в анонсованих окупаційною владою школах нема вчителів, є лише директори, прибиральниці і завгоспи

Окупаційна влада анонсувала перелік шкіл і садочків, які відкриються у Херсоні. В більшості закладів, які вони називають, або директори не пішли на співпрацю, або їх немає в місті, розповіла Суспільному начальниця Херсонського міського управління освіти Наталя Журженко.

«На сьогодні в тих закладах, які вони називають, немає персоналу. В своїх об‘явах, де вони запрошують учнів, запрошують і педагогів. Також шукають кухарів, прибиральників, охоронців», — говорить Наталя Журженко.

***

Вночі HIMARS було нанесене вогневе ураження по пунктах тимчасової дислокації окупаційних військ на промислових майданчиках в різних районах Мелітополя

За попередніми даними, знищена значна кількість військової техніки та живої сили окупантів — міський голова Іван Федоров.

***

У Гуляйполі під час прибирання пшениці комбайн наїхав на міну

Травмувався водій, який наразі перебуває в лікарні. Також під час вибуху сталося займання пшениці на площі 0,5 га, яке було ліквідоване рятувальниками —  пресслужба ДСНС в Запорізькій області.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter