Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС

Новини
ЗАЭС
Запорізька АЕС Фото: Twitter Andriy Yermak

Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована. Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській АЕС.

Про це заявила радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів Лала Тарапакіна.

Зазначається, що для оцінки можливих наслідків катастрофи на ЗАЕС фахівці відштовхувалися від наслідків аварії 1986 року на ЧАЕС.

«На 4-му реакторі ЧАЕС було 2 дві тисячі паливних збірок, на ЗАЕС у шести реакторах й у сховищі відпрацьованого ядерного палива міститься до 18 тис. паливних збірок (у 9-10 разів більше). Тобто наслідки аварії на ЗАЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж у 1986-му на ЧАЕС», – йдеться у дописі.

Площа потенційної зони відчуження складе до 30 000 км2 (як 10 Чорнобильських зон відчуження). Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства.

«Площа потенційної забрудненої території – до 2 млн км2 (площа трьох Україн). Від вітру залежить ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі», – зазначає радниця міністра.

Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров’я людей, ґрунтів, водойм.

У міністерстві зазначають, що викид радіоактивного цезію під час можливої аварії у Запоріжжі буде одноразовим, і те, куди він попрямує, залежатиме від метеорологічних умов.

Як пише Андрій Клименко, морський експерт, керівник проєкта Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор порталу BlackSeaNews, мета рф – посіяти паніку та викликати нові хвилі біженців в Україні.

«Впевнений, що українські та не тількі українські науковці вже змоделювали сценарії. В них точно буде, що розповісти ЗМІ. Отже ми маємо справу з досить тупим шантажем. Мета – змусити Європу натиснути на Україну щодо припинення вогню. Ну й паралельно на президента Ердогана, який вже увійшов у роль «головного перемовника та миротворця», – написав він.

В результаті обстрілів російських військ 5 серпня Запорізькій АЕС серйозно пошкоджена азотно-киснева станція та об’єднаний допоміжний корпус, є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

Російські військові увечері 6 серпня знову здійснили обстріл майданчика Запорізької АЕС. Ракети влучили поблизу сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП). Внаслідок вибухів отримав осколкове поранення один працівник електростанції.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter