У Криму затриманих після обшуків у Джанкої та районі кримських татар відправлять до ІТТ Сімферополя

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму всіх шістьох затриманих вранці 11 серпня в Джанкої та Джанкойському районі кримських татар доставили до «управління ФСБ по Криму та Севастополю», а потім відправлять до сімферопольського ІТТ. 12 серпня «Київський районний суд» Сімферополя обере їм запобіжний захід. ФСБ підозрює Сеітяї Аббозова, Вілена Темер’янова, Енвера Кроша, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова та Ріната Алієва в нібито участі в діяльності осередку організації «Хізб ут-Тахрір», визнаної терористичною на території рф.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Всіх шістьох кримських татар після обшуків співробітники спецслужб затримали та доставили до «УФСБ Криму», яке знаходиться у місті Сімферополі. Після завершення слідчих заходів їх відправлять до ізолятора тимчасового тримання, де вони будуть перебувати до завтрашнього дня», – йдеться у повідомленні.

Активісти додали, що 12 серпня «Київський районний суд» Сімферополі обере Сеітяї Аббозову, Вілену Темер’янову, Енверу Крошу, Мурату Мустафаєву, Едему Бекірову та Рінату Алієву запобіжний захід.

Усіх затриманих захищатимуть адвокати Еміль Курбедінов, Едем Семедляєв, Іслям Веліляєв та Сергій Легостов. У постанові про порушення кримінальної справи за статтею 205.5 КК рф старший слідчий Дмитро Громашов пише, що нібито Енвер Крош, «не пізніше 2015 року керував осередком «Хізб ут-Тахрір», визнаним терористичною на території рф, а інші затримані були її учасниками, відвідували конспіративні зустрічі, «здійснювали антиросійську діяльність», схиляли мешканців до участі в організації.

Представництво президента України в АР Крим засудило чергові порушення прав людини з боку окупаційних адміністрацій Криму щодо громадян України, представників корінного кримськотатарського народу.

«Цими діями країна-агресорка вчергове демонструє свій страх втратити контроль над окупованими територіями України, тому чинить тиск на місцеве населення й активістів у тимчасово окупованому Криму для залякування та придушення спротиву окупації, опору, який триває понад вісім років! Вимагаємо від рф звільнити всіх незаконно затриманих громадян України. Будь-які політичні переслідування та репресії проти українських громадян, зокрема представників кримськотатарського народу, повинні негайно припинитися», – заявили у відомстві.

У представництві президента також закликали світову спільноту засудити незаконні дії росії, яка здійснює чергові ганебні переслідування українських громадян на тимчасово окупованих територіях.

«Незаконні арешти, обшуки та переслідування представників кримськотатарського народу порушують норми міжнародного гуманітарного права та положення Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод. Єдиний шлях припинити такі масові порушення прав людини – це деокупація Криму, до того ж часу ми маємо докласти максимальних зусиль для боротьби за права усіх наших громадян!», – йдеться у заяві.

Нагадаємо:

  • Вранці 11 серпня в окупованому Криму російські силовики провели обшуки в Джанкої та Джанкойському районі в будинках кримських татар Сеітяї Аббозова, Вілена Темер’янова, Енвера Кроша, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова та Ріната Алієва, після яких їх затримали та відвезли у невідомому напрямку.