Кримські татари в Туреччині визнані «співвітчизниками з тюркським корінням» і можуть отримувати довгостроковий дозвіл на проживання

Новини
Фото: qha.com.ua

Міграційна служба МВС Туреччини з початку серпня почала видавати довгостроковий дозвіл на проживання кримським татарам, визнавши за ними статус «співвітчизників з тюркським корінням». Раніше під цей статус підпадали турки-ошук, уйгури, етнічні турки з Болгарії та Греції.

Як повідомляє агентство Anadolu, посвідка на проживання кримським татарам видається за дорученням глави МВС Сулеймана Сойлу від червня 2022 року.

Згідно з чинним законодавством, довгостроковий дозвіл на проживання в Туреччині можуть отримати лише іноземці, які перебувають у країні безперервно протягом восьми років. Відтепер від кримських татар не буде потрібно виконання цієї умови.

Охочі скористатися цим правом зможуть звернутися до регіональних управлінь міграції з необхідними документами, попередньо записавшись на зустріч на сайті «e-ikamet.goc.gov.tr».

Згідно з офіційними даними, лише 5% іноземців, які проживають у Туреччині, мають довгостроковий дозвіл на проживання. При цьому довгостроковий дозвіл на проживання мають 75% іноземців з тюркським корінням, які проживають в Туреччині.

Туреччина до сьогодні надала допомогу 4 296 співвітчизникам з тюркським корінням, які зазнали на собі негативного впливу війни, яку росія веде проти України. У спеціальних центрах у п’яти провінціях Туреччини розміщено 2 804 співвітчизники з тюркським корінням з України, включаючи 409 кримських татар і 2395 – турків-ошук.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter