«Важные истории» знайшли військових рф, причетних до вбивств мешканців села Андріївка на Київщині, один із них у всьому зізнався

Новини
Військові рф: Данило Фролкін (два фото зліва вгорі), Дмитро Данилов, Руслан Глотов, Іван Шепеленко Фото: istories.media

Російське видання «Важные истории» встановило імена російських військовослужбовців 64-ї мотострілецької бригади, причетних до вбивств місцевих жителів у селі Андріївка Київської області, яке знаходилося під контролем військ рф з кінця лютого до квітня. Один із військових – Данило Фролкін – у всьому зізнався журналістці видання.

Про це йдеться у розслідуванні видання «Командир дав наказ: «В расход їх».

Під час відступу російські військові залишили у селі 25 фотографій, зроблених на вкрадений телефон місцевого жителя. Саме вони допомогли журналістам встановити їхні особи. Смартфон військовослужбовці відібрали у 76-річного Леоніда Удода. Він та його дружина Тетяна змогли повернути свій гаджет лише наприкінці травня: чужий пристрій серед своїх речей знайшла мешканка Андріївки та принесла його до пункту роздачі гуманітарної допомоги.

«Важные истории» ідентифікували учасників «фотосесії»: це службовці 64-ї мотострілецької бригади Данило Фролкін, Дмитро Данилов, Руслан Глотов та Іван Шепеленко. «Багато мешканців Андріївки, з якими ми поговорили, згадали солдатів із цих знімків. Судячи з оповідань місцевих, вони можуть бути причетні до грабежів, мародерства і навіть вбивств», – пише видання.

У червні Офіс генпрокурора України оголосив, що підозрює військовослужбовця Данила Фролкіна у порушенні законів та звичаїв війни. За даними відомства, він може бути винен у вбивстві мирного жителя в Андріївці, крадіжці автомобіля в іншого жителя села та розкраданні у ветерана Другої світової війни радянських та українських медалей.

Під час та після окупації в Андріївці, де до війни жили близько півтори тисячі осіб, знайшли 13 мертвих тіл із кульовими пораненнями. До всіх 13 вбивств можуть бути причетні російські військовослужбовці. За розповідями місцевих, у селі розстрілювали без суду та слідства, часом навіть не забираючи в полон та не допитуючи.

Данило Фролкін дав докладне інтерв’ю «Важным историям», пояснивши, що розповідає правду заради «пацанів», котрих після багатьох місяців відрядження хочуть знову відправити воювати. «Наших пацанів пощадять, їх виведуть через мене чисто. Краще занапастити одне життя, ніж занапастити життя 200-300 людей», – сказав Фролкін.

Він розповів, що виїхав на «навчання» до Білорусі ще 11 січня. За його словами, жодної спецпідготовки військові там не проходили, а про те, що вони вирушають на війну в Україну, він дізнався лише 23 лютого. Після вторгнення, стверджує Фролкін, багато його товаришів по службі намагалися звільнитися, але нікому це довго не вдавалося.

Фролкін підтвердив, що російські військові займалися мародерством. За його словами, особливо в цьому відзначився заступник командира по тилу полковник В’ячеслав Клобуков: «Він п***в холодильники в магазинах. Потім знаходили магазини з кросівками, з будь-яким одягом – це теж все вивозилося. Фури вивозили. Коли ми приїхали до Білорусі, я бачив ці дві фури». При цьому, говорячи про себе і своїх товаришів по службі, Фролкін заявив, що вони брали в місцевих будинках тільки «всяку фігню»: пляшку вина або пива, мангал, продукти.

Про це військовослужбовець розповів у першому інтерв’ю виданню, але за кілька годин він передзвонив журналістці «Важных историй» і зізнався у злочинах, які скоїв у Київській області.

«Я, військовослужбовець військової частини 51460, гвардії єфрейтор, Фролкін Данило Андрійович, зізнаюся у всіх злочинах, які я вчинив в Андріївці, у розстрілі цивільного населення, обкраданні цивільного населення, вилученні у них телефонів і в тому, що наше командування в х** не ставить наших бійців, усю піхоту, що б’ється на передовій, на лінії фронту. І після цього я хочу заявити: вживіть заходів до покарання командирів – Омурбекова Азатбека Асанбековича, гвардії полковника, гвардії підполковника Дмитренка, зампотилу (заступника командира з тилу та постачання) нашої бригади полковника Клобукова та начальника розвідки підполковника Романенка. Він керував розвідкою, яка х***о проводила розвідку і вела наших людей на смерть. Також заступник командира бригади підполковник Прокурат дав наказ розстрілювати», – цитує видання визнання Фролкіна.

Командири 64-ї мотострілецької бригади ЗС рф: Азатбек Омурбеков, Сергій Дмитренко, В’ячеслав Клобуков, Денис Романенко, Андрій Прокурат Фото: istories.media

Він заявив, що командування бригади «не вважає пересічних солдатів за людей». За його словами, полковник Азатбек Омурбеков передавав командуванню неправдиву інформацію про неіснуючі успіхи бригади. Усю окупацію Андріївки, за словами військовослужбовця, командир «просидів у підвалі школи», де розташовувався штаб.

Журналістка уточнила, що Фролкін мав на увазі, говорячи про «розстріл цивільного населення». Тоді військовий розповів, що у березні командири попросили його та ще кількох рядових супроводити їх на обшуку в будинках трьох мешканців Андріївки, яких пограбували, а потім наказали «пустити в расход».

Одного з них і вбив Фролкін, він упевнений, що вбитий ним мирний мешканець здавав координати колон російської армії.

«Ми знайшли у нього стріляні гільзи, які офіцери чисто використовують. І все. Я йому говорю: «Йди вперед». Він іде вперед. Я йому говорю: «На коліна». І просто кулю в лоб (тут мається на увазі «в потилицю»). Мене потім трясло дуже довго. Я одного занапастив, але я хотів врятувати якнайбільше людей», – сказав Фролкін.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte