Чорноморський флот рф притиснувся до Криму і не має контролю над Чорним морем – розвідка Британії

Новини
Фрегат Чорноморського флоту рф «Адмирал Макаров» у Севастопольській бухті Фото: Артур Чирков

Британська розвідка зазначає, що після серії втрат кораблі Чорноморського флоту рф маневрують лише в межах видимості узбережжя окупованого Криму та продовжують займати надзвичайно оборонну позицію. Це підриває загальну стратегію вторгнення росії.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

«Надводні кораблі Чорноморського флоту росії маневрують лише в межах видимості узбережжя Криму та продовжують займати надзвичайно оборонну позицію. Це контрастує з посиленою військово-морською активністю росії в інших морях, що є типовим для цієї пори року», – йдеться у повідомленні.

Як вказує британська розвідка, Чорноморський флот рф продовжує використовувати крилаті ракети великої дальності для підтримки наземних наступальних дій, але зараз зазнає труднощів зі здійсненням ефективного контролю над морем. Він втратила свій флагман «Москва», частину бойових літаків морської авіації і контроль над островом Зміїний.

«Зараз обмежена ефективність Чорноморського флоту підриває загальну стратегію вторгнення росії, частково через те, що десантна загроза Одесі наразі майже нейтралізована. Це означає, що Україна може перенаправити ресурси, щоб тиснути на російські сухопутні сили на інших напрямках», – наголошується у огляді.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte