Староста Дивного Ларін разом із окупантами тероризує односельців і погрожує вчителям видворенням з Херсонщини

Новини
Колаборант Юрій Ларін (праворуч) з дружиною, Фото з соцмережі

Староста Дивненського старостинського округу Новотроїцької територіальної громади Генічеського району Ларін Юрій Васильович перейшов на бік окупантів і разом із ними тероризує місцевих жителів. Він вимагає від людей оформлювати російські паспорти, віддавати загарбникам своє майно і погрожує видворенням вчителям, які відмовляються переходити на російські «навчальні програми».

Центру журналістських розслідувань про це розповіли жителі сіл, що входять до Дивненського старостинського округу.

За їхніми словами, 8 серпня Юрій Ларін організував у Дивному збори села, на яких агітував людей віддавати своїх дітей до захопленої окупантами школи.

«Ларін підбурював батьків тиснути на вчителів, які не погоджуються працювати за російськими «навчальними програмами». Адже всі освітяни відмовились обслуговувати окупаційну владу. Ларін також погрожував їм ультиматумом: або вони йдуть на співпрацю, або добровільно виїжджають за межі села, або ж щодо них застосовують процедуру примусового видворення за межі Херсонської області», – розповіли мешканці Дивного.

Юрій Ларін організував в адмінбудівлі старостату «штаб з видачі російських пенсій і матеріальної допомоги» і власноруч роздає готівку в рублях. Також він набирає охочих працювати в «оновленому» комунгоспі, яких примушує оформлювати російські паспорти.

За словами мешканців Дивного, Юрій Ларін влаштовує незаконні обшуки у людей. На них він приїжджає в супроводі російських військових, вибиває ногами двері, знущається і катує односельців.

Юрія Ларіна обрали старостою Дивненського старостинського округу після приєднання ліквідованої сільської ради до Новотроїцької громади наприкінці 2020 року. До цього він працював у Дивному сільським головою, а ще раніше – директором місцевого комунгоспу. Одразу після вторгнення російських військ на Херсонщину він перейшов на бік ворога. Допомагав загарбникам влаштовувати незаконні обшуки в домівках місцевих фермерів, колишніх військовослужбовців, примушував людей віддавати своє майно, частину бізнесу і переписувати договори оренди землі на лояльних до окупантів осіб. Частину награбованого привласнював собі.

Як розповіли мешканці Дивного, іноді в компанії з Юрієм Ларіним і російськими військовими вони бачили голову Новотроїцької громади Петра Збаровського, який теж давно перейшов на бік загарбників. Як повідомляв ЦЖР, 4 серпня Збаровського представили як гауляйтера неіснуючого «Нижньосірогозького району»: як відомо, Нижньосірогозька громада входить до складу Генічеського району.

Грабувати і тероризувати мешканців Дивного Ларіну допомагає інший колаборант, якого окупанти призначили гауляйтером так само неіснуючого «Новотроїцького району». Мова про Бочка Юрія Григоровича з села Чумацький Шлях Новотроїцької громади. Тут він колись очолював фермерське господарство «Свято-Володимирівська Січ», а останнім часом мав свій бізнес з вирощування зерна.

Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо (в центрі) і колаборант Юрій Бочко (праворуч), Фото російські Telegram-канали

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte