Україна відзначає 31-й День Незалежності у боротьбі за свій суверенітет

Новини
Фото: president.gov.ua

Україна 24 серпня відзначає 31-й рік від Дня проголошення Незалежності. Цьогоріч святкування проходить в умовах розпочатої росією повномасштабної війни, у якій Україна знову бореться за свій суверенітет.

День Незалежності України відзначається на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акта проголошення незалежності України – політико-правового документа, який засвідчував новий статус Української держави.

Після серпневого путчу в москві позачергова сесія Верховної Ради УРСР 24 серпня 1991 року проголосила незалежність України та створення самостійної держави – України. Це означало, що Українська держава має свою неподільну й недоторканну територію, на якій діють виключно Конституція і закони України.

Повну державну незалежність Україна здобула після проведення загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року, коли за її незалежність висловились 90,32% громадян.

Цьогоріч національне свято є як ніколи особливим і тривожним, адже саме 24 серпня виповнюється пів року, як Україна протистоїть повномасштабному вторгненню росії, у боях відстоюючи свій суверенітет.

У рамках відзначення Дня Незалежності 24 серпня монумент «Батьківщина-мати» у Києві та інші знакові місця підсвітять кольорами Державного прапора, а в Національному заповіднику «Софія Київська» священники всіх церков молитимуться за Україну. У ході офіційних заходів хвилиною мовчання вшановуватимуть загиблих під час війни з окупантами.

Окрім того, на столичному Хрещатику організована виставка знищеної російської військової техніки.

При цьому влада закликала українців бути особливо пильними цього тижня: безумовно дотримуватися заходів безпеки і за сигналу повітряної тривоги одразу йти в укриття. Президент Володимир Зеленський застеріг, що коли Україна відзначатиме День Незалежності, росія може вдатися до особливої жорстокості.

У Києві та багатьох інших містах через загрозу ракетних ударів та провокацій з боку росії заборонили масові заходи, пов’язані із великим скупченням людей.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte