Освітяни-колаборанти в Новій Каховці допомагають окупантам грабувати школи і тероризувати своїх колег

Новини
коллаборантки учителя
Лариса Сазонова (ліворуч зверху), Катерина Іваніна (ліворуч внизу), Ганна Здоровець (зверху у центрі), Тамара Асєєва (внизу у центрі), Юлія Царулькова (справа)  Фото: соцмережі

Освітяни Нової Каховки, які підтримали окупаційну владу, допомагають загарбникам грабувати навчальні заклади і тероризувати своїх же колег. Зокрема, за їхньої участі 20 серпня російські військові викрали директорок місцевих ліцеїв №2 і №3 Оксану Якубову та Ірину Дубас. Усі ці колаборантки ніколи не приховували своїх проросійських настроїв і тепер всіляко долучаються до встановлення «руського миру» на Херсонщині.

Центру журналістських розслідувань стало відомо про це з власних джерел.

«Директоркою» Новокаховського ліцею №1 ім. О. П. Довженка окупанти призначили ексдиректорку школи №7 сусіднього Таврійська Гришагіну Лілію Володимирівну. Її «заступницею» стала Сазонова Лариса Геннадіївна, завуч Новокаховського ліцею №2 ім. А. П. Бахути.  

«Гришагіна разом із Сазоновою зараз виносять все більш-менш цінне майно з ліцеїв №2 і №3 і стягують його до «очолюваного» ними ліцею №1. Також вони вимагають від вчителів віддати їм наданою українською владою ноутбуки, переманюють людей на «роботу» до «свого» закладу і пресують своїх же колег», – на умовах анонімності розповіли вчителі з Нової Каховки.

Інформацію про перехід на бік окупантів Лариси Сазонової і Лілії Гришагіної Центру журналістських розслідувань підтвердив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко. За його словами, саме за доносом цих двох колаборанток викрали директорку ліцею №2 Оксану Якубову. 

Лариса Сазонова (Таран), 1959 р. н, відома тим, що є правнучкою російського поета Ніколая Ґумільова, розстріляного більшовиками 1921 року. Принаймні, в цій іпостасі вона давала численні інтерв’ю російським ЗМІ. Також вона завжди критикувала українську систему освіти. Раніше Лариса Сазонова працювала вчителькою хімії в ліцеї №2 і начальницею відділу кадрів відділу освіти Новокаховської міськради.

Царулькова Юлія Олексіївна «очолила» Новокаховський ліцей №10 після того як його повноправний директор В’ячеслав Рєзніков перейшов на бік окупаційної влади. До цього вона працювала в ліцеї вчителькою української мови та літератури і головою його профспілкової організації.

Асєєва Тамара Олексіївна, завуч ліцею №10. Зараз у новій якості готує навчальний заклад до роботи за російськими «навчальними програмами». 

Допомагає їй у цьому вчителька початкових класів ліцею Здоровець Ганна Олексіївна. Вона їздила на курси з «перепідготовки» до Криму. Наприкінці червня Центр журналістських розслідувань зв’язувався з нею для отримання коментарів, однак вона розмовляти на цю тему відмовилась.

Фото: ЦЖР

Один із двох ліцеїв – №2 – окупанти вирішили відкрити і в сусідньому Таврійську. Вони його «перейменували» в «Новокаховську школу №5» і поставили ним керувати Іваніну Катерину Миколаївну. До цього вона працювала в цьому ж ліцеї вчителькою музичного мистецтва і була активною учасницею всіх державних заходів. За її участі з навчального закладу в невідомому напрямку вивезли всі українські підручники.

Як повідомляв ЦЖР, на Херсонщині окупанти збираються відкрити 1 вересня близько 100 шкіл і 27 дитсадків. Це – дуже мала частина навчальних закладів, які є в області, до повномасштабного вторгнення тут працювало 457 шкіл, це лише п’ята частина, а щодо дитсадків, то лише в одному Херсоні їх було понад 80. Залучити більшу кількість дітей загарбникам не допомагають ані погрози батькам «позбавити» їх батьківських прав, ані обіцянки платити їм гроші. 

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter