США збільшили поставки зброї в Україну морським шляхом замість авіації – The Washington Post

Новини
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь по військам рф з гаубиці M777 Фото: Facebook Міноборони України

Пентагон розширив використання морських суден для доставки зброї в Україну, тоді як на початку вторгнення росії значною мірою покладався на транспортну авіацію, щоб доставити зброю до Києва якомога швидше.

Про це повідомила газета The Washington Post із посиланням на представників Міноборони США.

Як зазначає видання, постачання зброї морем стартували через кілька тижнів після початку російського вторгнення в Україну, але значно розширилися навесні, коли Вашингтон почав надавати Києву гаубиці та інші важкі озброєння, що вимагає постійного постачання боєприпасів великого калібру.

«Щойно ми почали постачати гаубиці, ми знали, що нам знадобиться більше боєприпасів. Отже, ми могли б почати використовувати більше морських перевезень, щоб забезпечити цю підтримку і доставити її туди, іноді навіть раніше за запит», – сказав заступник директора з операцій Транспортного командування США полковник Стівен Путхофф.

Військові чиновники США відмовилися повідомити конкретні маршрути доставки зброї до України, але заявили, що деякі види зброї, що надходять із континентальної частини Сполучених Штатів, потрапляють прямо на поле бою, тоді як інші використовуються для поповнення американських запасів в інших країнах Європи, оскільки постачання озброєнь Україні йде і звідти.

У той час як літаки можуть досягати Європи набагато швидше, кораблі можуть перевозити величезну кількість вантажів, що може дозволити Україні створити більший арсенал для майбутніх військових кампаній.

Видання пише, що наразі Пентагон поставив Україні понад 1,4 тис. зенітних ракет Stinger, 8,5 тис. протитанкових ракет Javelin, 700 безпілотних літальних апаратів Switchblade та 142 одиниці гаубичної артилерії з більш ніж 900 тис. снарядів.

Представники Міноборони США заявляють, що очікують на подальше розширення військової допомоги Україні після нещодавнього зобов’язання Сполучених Штатів виділити 3 мільярди доларів.

Як повідомлялось, 24 серпня президент США Джо Байден оголосив про новий, найбільший пакет військової допомоги для України на суму в 2,98 млрд доларів. Він надійде у вигляді зброї та обладнання в рамках Ініціативи сприяння безпеці Україні.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte