У Києві на акції «Україна єдина» розгорнули прапор України довжиною 430 метрів

Новини
Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

У Києві 28 серпня розгорнули прапор України довжиною 430 метрів. Стяг в рамках акції «Україна єдина» розгорнули через Парковий пішохідний міст на Труханів острів. До неї долучилися тимчасово переміщені особи з окупованих Херсону, Маріуполя, Донецька, Мелітополя та Луганська.

Участь в акції взяли близько 100 людей, повідомляє телеканал Суспільне.

«Сьогоднішня акція – це посилання в першу чергу тим людям, які сьогодні знаходяться в окупації. Ми знаємо, як там тяжко. Ми тримаємо з ними контакт. Але люди зневірені. Там інформаційний вакуум. Там готуються «референдуми». І сьогодні ми хочемо зробити такий жест, щоб з’єднати нашим прапором жовто-синій лівий і правий беріг Дніпра. Сьогодні наший Антонівський міст в Херсоні зруйнований, а для нас це символ єдності лівого і правого берега. У 2014 році ми з театром вийшли та розфарбували (міст – ред.) в жовто-синій колір в той час, як захоплювали Крим. Було страшно, але сьогодні ще страшніше. Тому, що війна в наших домівках», – розповів Олександр Книга, організатор акції «Україна єдина», генеральний директор, художній керівник Херсонського академічного театру імені Миколи Куліша.

За його словами, акція повинна була відбутися 23 серпня на день Державного прапора, але заходи були перенесені.

Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

«Для українців день прапора кожен день. Я хочу про це наголосити. Ми розфарбовуємо сьогодні Європу, ми розфарбовуємо усі континенти в жовто – синій і нам наші друзі допомагають», зазначив Книга.

Як розповіла Суспільному мешканка Херсону Тетяна Зебілян, участь в акції дає відчуття підтримки.

«Ми приїхали з Херсону три тижні тому. Нам пощастило виїхати, між двома прильотами проїхати по Антонівському мосту. Було влучення о першій, а ми о п’ятій проїжджали. П’ять діб добиралися до Василівки, було дуже складно, була спека 35 градусів. Мама була 86 років, кіт, для нього це був стрес. Зібралися за півтори години. Три рази у нас зривалася евакуація. Сьогодні вирішили прийти, бо дуже сумуємо за Херсоном. Хочемо відчути, що ми хоч відірвані від своїх коренів і відчути, що ми не самі залишилися. Відчути, що ми частинка цієї родини», – сказала Зебілян.

Фото: Вікторія Хорошун, Суспільне

Участь в акції «Україна єдина» також взяв перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

«Люди з різних міст нашої держави, в тому числі із рідної Херсонщини, взяли участь у розгортанні прапору України – символу боротьби, незалежності і перемоги! Вірю, що дуже скоро таку акцію проведемо і у звільненому від окупанта Херсоні. Жовто-блакитний майорітиме у кожному куточку області», – написав Соболевський в Telegram.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte