Війська рф пошкодили інфраструктуру ЗАЕС, є ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин – Енергоатом

Новини
ЗАЕС

Через присутність на станції російських військових, їхньої зброї, техніки та вибухівки є серйозні ризики для безпечної роботи ЗАЕС.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатома.

«Внаслідок періодичних обстрілів інфраструктура станції зазнала пошкоджень, існують ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зауважень до роботи обладнання та систем безпеки станції наразі немає.

росія має намір перешкоджати роботі місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізькій АЕС. Країна-агресор почала використовувати стратегію, аналогічну тактиці Ірану, використовуючи маніпуляції щодо «справедливості» експертів місії, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Минулого тижня МАГАТЕ затвердило групу експертів місії для інспекції ситуації на Запорізькій АЕС. Її очолить генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та ще 13 експертів із переважно нейтральних країн. У ній немає експертів із США та Британії.

Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції й збирає підписи мешканців Енергодару з вимогою припинити обстріли ЗАЕС з боку українських військових, щоб пред’явити їх інспекторам МАГАТЕ, пишуть в ISW.

Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована. Наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на Чорнобильській АЕС.

Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих – десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб – від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена ріка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров’я людей, ґрунтів, водойм.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter