Прем’єр-міністр України закликав Німеччину і США до постачання танків Leopard 2 та Abrams

Новини
Leopard 2A4
Leopard 2A4

Україна чекає від німецького канцлера Олафа Шольца відмашки на прямі постачання Збройним Силам України сучасних танків Leopard 2, а від американського президента Джо Байдена – Abrams.

Про це перед майбутнім візитом до Берліна сказав в інтерв’ю dpa прем’єр Денис Шмигаль, пише Deutsche Welle.

За словами голови Кабміну, який 3 вересня, у суботу, прибуде до Німеччини, а в неділю зустрінеться з Шольцем, офіційний Київ сподівається, що Захід відкоригує подальшу «філософію постачання озброєнь».

«Під цим я маю на увазі: повинні бути поставлені й сучасні бойові танки. Ми очікуємо, що США поставлять нам свої танки Abrams, а з Німеччини ми очікуємо на Leopard 2. Це сучасні танки, які потрібні Україні на полі бою», – підкреслив він.

Німеччина вагалася певний час, але потім все ж таки поставила Україні небагато (як для тієї протяжності фронту, що в Україні, і тієї інтенсивності боїв) важких озброєнь: 10 САУ Panzerhaubitze 2000, 15 зенітних танків Gepard, три РСЗВ MARS II, три БРЕМ та інше.

Водночас прямі постачання сучасних танків і бойових машин піхоти, як і раніше, – табу для Шольца, який не хоче бути піонером у цьому серед країн НАТО (вони поки що передавали Україні лише застарілі танки та БМП радянського зразка). Тим часом Іспанія могла б віддати свої Leopard 2 зі зберігання, які ще потрібно «реанімувати», але це не точно.

Шмигаль вважає, що потрібно досягти прогресу в постачаннях безпосередньо від виробника.

«Німеччина «добилася величезного прогресу в плані підтримки України зброєю, але, звичайно, ми хочемо якнайшвидше отримати більше зброї та спорядження», – сказав прем’єр.

Він також закликав Берлін поставити більше сучасних ЗРК Iris-T, які там пообіцяли незабаром (чотири одиниці). Шмигаль каже, що Україні потрібно 12 комплексів.

Він закликав німців «не забувати» про війну в Україні, попри їхні власні проблеми через неї: «Ми боремося за свободу. Я не думаю, що можна втомитися боротися за свободу. Ми всі у прицілі цього режиму. Ми маємо стояти разом та разом боротися за свободу в Європі».

Танк Leopard 2A4 має високу надійність, живучість, відмінну вогневу міць у світовому рейтингу танків, який складає журнал Military Ordnance, стабільно посідає перше місце. Машина належить до дорогих. Озброєння, зокрема боєприпаси, від модифікації до модифікації стабільно є на найвищому світовому рівні.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter