Війна Росії проти України: хроніка 5 вересня

Новини
Фото: Генштаб ЗСУ

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:00 У Житомирській області за матеріалами СБУ накладено арешт на активи підприємства, кінцевим бенефіціаром якого є родина екснардепа-зрадника, а нині – гауляйтера тимчасово окупованої Херсонщини Володимира Сальдо.

19:28 Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс перемогла на виборах лідера Консервативної партії та стане новим прем’єр-міністром Сполученого Королівства.

18:49 Колаборант Кирило Стремоусов, призначений окупантами так званим «заступником голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області» 5 вересня заявив в ефірі пропагандистського телеканалу «россия 1», що російські загарбники «роблять паузу» у підготовці до проведення «референдуму» про входження Херсонщини у склад рф «з міркувань безпеки». Проте вже за годину він виступив із відеозверненням на своєму Telegram-каналі, в якому запевняв, що «жодних пауз немає».

17:12 На Херсонщині російські загарбники так і не змогли відкрити 1 вересня жодної з шести шкіл в Бериславській територіальній громаді. У захоплених навчальних закладах нема кому працювати. Нема також охочих віддавати своїх дітей навчатися за якимись незрозумілими «російськими програмами».

16:19 Бійці спецпризначення ГУР МОУ провели спецоперацію в окупованій Кам’янці-Дніпровській Василівського району Запорізької області та знищили склад, де російські загарбники зберігали бюлетені для проведення псевдореферендуму, а також базу підрозділу ФСБ, який їх охороняв.

15:10 Мешканці тимчасово окупованого Криму виїжджають з півострову через треті країни, щоб ухилитись від призову в російську армію.

13:45 СБУ завершила досудове розслідування і направила до суду обвинувальний акт щодо командувача східного військового округу рф генерал-полковника Алєксандра Чайка, а також повідомила про підозру командувачу 2-го армійського корпусу «народної міліції лнр» генерал-майору Еседуллі Абачеву. Чайко командував військами рф під час спроби захоплення Києва, Абачев керував діями загарбників на Луганщині.

12:32 У частині Запорізької області, яка тимчасово непідконтрольна Україні, стає все більше росіських пропагандистських медіа. Після запуску пропагандистського телеканалу «За TV» мовлення почало «ЗаРадио», яке мовить на частоті 103,2 FM, що належить українській радіостанції «Радіо українських доріг».

11:44 Британська розвідка вказує, що попри спроби військ рф стримати наступ українських сил на Півдні, для росії основною метою залишається захоплення всієї Донецької області, що дозволить Кремлю оголосити про «звільнення» Донбасу. Але російські сили вже неодноразово провалювали ними ж встановлені строки досягнення цієї мети.

10:29 На окупованій Херсонщині 14 з 22 викладачів Каховської школи мистецтв виявились зрадниками. Вони активно співпрацюють з російськими окупантами, примушують батьків віддавати їм на «навчання» своїх дітей і готуються їхати на «курси з підвищення кваліфікації» до окупованого Криму.

09:39 На Донеччині за минулу добу внаслідок ударів російських окупантів по населеним пунктам області загинули троє мирних мешканців, ще троє людей особи отримали поранення.

09:05 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.09 орієнтовно склали:

особового складу – близько 49800 (+300) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2068 (+19) од,
бойових броньованих машин ‒ 4459 (+29) од,
артилерійських систем – 1157 (+10) од,
РСЗВ – 294 (+0) од,
засоби ППО – 156 (+0) од,
літаків – 236 (+0) од,
гелікоптерів – 206 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 867 (+3),
крилаті ракети – 205 (+2),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3286 (+10) од,
спеціальна техніка – 107 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

08:56 На Херсонщині українські захисники знищили склад воржих боєприпасів в районі Томиної Балки та понтонну переправу окупантів поблизу села Львове. Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ тримають під вогневим контролем переправи через ріки Дніпро і Інгулець.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, а також створені сприятливих умов для відновлення наступу, здійснює пошук слабких місць у нашій обороні, намагається покращити тактичне положення на окремих напрямках.

Зберігається загроза масованих авіаційних та ракетних ударів по об’єктах військової та критичної інфраструктури на всій території України. В акваторії Чорного моря в готовності до застосування ракетного озброєння перебувають носії КРМБ «Калібр».

Протягом минулої доби ворог завдав 25 ракетних та понад 22 авіаційних удари по військових та цивільних об’єктах на території України. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Харків, Дмитрівка, Костянтинівка, Зеленопілля, Зайцеве, Кодема, Соледар, Миколаїв, Вознесенськ, Очаків, Сухий Ставок та Безіменне.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів з повітряного простору і території республіки білорусь. На інших напрямках противник обстріляв військову та цивільну інфраструктури із танків, бойових машин, мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

Після інтенсивних обстрілів Силами оборони районів скупчення противника в Херсонській області, російські загарбники встановили заборону на пересування місцевих жителів. Зокрема, людям заборонено перетинати річку Дніпро як мостами, так і плавзасобами. У разі порушення заборони окупанти погрожують відкривати вогонь на ураження.

Продовжується примусова мобілізація на тимчасово окупованих територіях України. У Донецьку російські загарбники знайшли «нове джерело» поповнення втрат у живій силі. Так, нещодавно, до місцевих лікарень міста почали прибувати представники російської окупаційної армії та силоміць «виписувати» хворих. Під таку виписку потрапляють чоловіки призовного віку з різними захворюваннями або травмами, зокрема і поранені під час бойових дій, які проходять лікування.

Вже вкотре військовослужбовці 2-го армійського корпусу відзначають дискримінацію їхнього статусу в порівняні з російськими військовими. Особовий склад підрозділів зазначеного армійського корпусу не отримує певних задекларованих надбавок, на відміну від російських військових в інших військових частинах. Крім того, відсутнє якісне медичне забезпечення. Все це суттєво впливає на погіршення морально-психологічного стану особового складу.

Сили оборони продовжують ведення оборонної операції, утримують визначені рубежі та не допускають просування противника по території України.

Підрозділи наших військ успішно відбили наступ ворога в районах населених пунктів Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве, Кодема та Соледар на Бахмутському напрямку, а також в районах населених пунктів Первомайське, Водяне та Невельське на Авдіївському напрямку.

Угруповання Повітряних сил Збройних Сил України продовжує відбивати ракетно-авіаційні удари та повітряні напади противника, ефективно здійснює прикриття критичних об’єктів України. Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 30 ударів, спрямованих на ураження живої сили, бойової та спеціальної техніки, а також військових об’єктів.

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління, логістичного забезпечення, знищення засобів протиповітряної оборони, вогневих засобів та живої сили противника. За минулу добу завдано ракетних ударів та здійснено вогневе ураження по пунктах управління різного рівня, складах з боєприпасами стратегічного рівня, районах зосередження бойової техніки та особового складу, районах зосередження та вогневих позиціях підрозділів артилерії, а також інших важливих цілях.

У результаті ефективного вогневого ураження по районах скупчення противника поблизу населених пунктів Семенівка та Куп’янськ Харківської області, російські окупанти зазнали втрат. Знищено один із польових складів з боєприпасами, живу силу противника, а також військову техніку. Втрати уточнюються.