Більшість викладачів Каховської школи мистецтв на Херсонщині виявились колаборантами

Новини
Каховська школа мистецтв Фото: photogoroda.com

На окупованій Херсонщині 14 з 22 викладачів Каховської школи мистецтв виявились зрадниками. Вони активно співпрацюють з російськими окупантами, примушують батьків віддавати їм на «навчання» своїх дітей і готуються їхати на «курси з підвищення кваліфікації» до окупованого Криму.

Центру журналістських розслідувань розповіли про це співробітники Каховської міської ради.

Вперше про співпрацю 14 співробітників Каховської школи мистецтв з окупантами в місті дізнались 1 червня. Викладачі і керівництво закладу допомагали тоді загарбникам провести пропагандистський захід з нагоди поширеного в пострадянських країнах «дня захисту дітей». Однією з головних подій на ньому стала демонстрація нечисленним учасникам «свята» намальованої балалайки викладачкою теоретичного відділу КШМ Рудік Мариною В’ячеславівною. Зараз вона збирається на «курси» до Криму.

Новий організований окупаційною владою захід у КШМ провели з нагоди початку нового «навчального року». На ньому вперше перед мешканцями Каховки показався новопризначений «директор отдела культуры города» Олексій Власов. Звідки він взявся місцеві не знають: усі опитані нами каховчани в місті його ніколи не бачили. Раніше за культуру в окупованому росіянами місті «відповідала» продавчиня взуття, колаборантка Ірина Махньова.

З перших місяців повномасштабної війни співпрацює з окупантами в.о. керівника КШМ Богінська Анна Володимирівна, викладачки фортепіанного відділу Артюх Тетяна Миколаївна і Владикіна Лариса Анатоліївна, завідувачка струнно-вокального відділу Федотова Тетяна Герасимівна, викладач відділу духових інструментів Смірнов Сергій Вікторович, викладачка народного відділу Малецька Тетяна Анатоліївна і багато інших.

За інформацією Каховської міської ради, всі зрадники зі школи мистецтв більше не отримують заробітну плату з українського бюджету. Вона нараховується і виплачується лише тим, хто виїхав з тимчасово окупованої території або не пішов на співпрацю з окупантами.

«Особисто схиляла до співпраці своїх підлеглих Анна Богінська. Вона всім телефонувала і пропонувала виплачувати зарплату з 1 вересня по 30 тис. рублів. Школа мистецтв, на жаль, виявилась єдиним закладом культури з такою великою кількістю зрадників. Значно менше їх у міському палаці культури «Меліоратор». А в селах нашої громади їх узагалі не було», – розповіли нам співробітники Каховської міськради.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники «відсторонили» законне керівництво каховського міського палацу культури «Меліоратор» і призначили там власну «директорку». Нею стала місцева мешканка Бєлоущенко Людмила Яківна, 20 липня 1964 року народження, яка останні роки торгувала яблуками біля входу до каховського центрального ринку. Поки єдиним її «досягненням» на новій «посаді» стали щоденні покази російської кінопропаганди на обладнанні, що належить територіальній громаді.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter