З початку повномасштабного вторгнення під санкції РНБО потрапили лише 3 російські компанії ВПК, решта – виші

Новини
Засідання РНБО під головування Володимира Зеленського Фото: president.gov.ua

З 24 лютого 2022 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила п’ять рішень про застосування санкцій проти 298 росіян та 241 російської компанії і організацій. Компаній російського ВПК, які потрапили під українські санкції з початку повномасштабного вторгнення, було лише три.

Про це повідомляє група аналітиків Trap Aggressor, які опрацювали відповідь РНБО про санкції, які були запровадженні у дію указами президента, пише StateWatch.

Компанії російського ВПК:

  • Акціонерна фінансова компанія “Система” (володіє концерном “РТІ Системи”, що виробляє радіотехнічне обладнання, системи управління та зв’язку, серед яких радіолокаційні станції “Воронеж” та “Контейнер”);
  • Група “Кронштадт” (виробляє безпілотники, у тому числі “Оріон”, а також займається обладнанням та програмним забезпеченням для них);
  • ТОВ “ИТИС” (постачає наземні та корабельні станції космічного звʼязку для армії рф).

Переважна більшість діючих санкцій стосуються російських вищих навчальних закладів та їх ректорів. Водночас санкції до компаній російського військово-промислового комплексу майже не застосовувались.

З 241 організацій, які потрапили до українських санкційних списків, 236 є вищими навчальними закладами (або 98% від загальної кількості), три – це компанії, повʼязані з російським ВПК (1,2%), а також два банки (0,8%). При цьому, рішення стосовно Міжнародного резервного банку (раніше – АТ “Сбербанк”) було прийняте РНБО ще на початку лютого 2022 року. Утім президент видав указ щодо нього через три місяці, а саме 24 травня.

Серед університетів, які потрапили до санкційного списку, є багато маловідомих в Україні. Для прикладу під санкції РНБО потрапили Державний аграрний університет північного Зауралля, Кубанський державний університет фізичної культури, спорту і туризму, Дагестанський гуманітарний інститут, Брянська державна сільськогосподарська академія, Російська християнська гуманітарна академія та інші.

Відповідно до санкційних обмежень з російськими закладами освіти мають бути припинені культурні обміни, наукове співробітництво, освітні та спортивні контакти і розважальні програми.

санкции

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter