«Хлопчик на побігеньках». Член виконавчого комітету Новокаховської міської ради перейшов на бік окупантів

Новини
Дмитро Хільченко
Дмитро Хільченко, колаборант Фото: соцмережі

Член виконавчого комітету Новокаховської міськради Херсонської області Дмитро Хільченко перейшов на бік окупантів. Загарбники призначили його заступником гауляйтера в селі Веселе, розташованому на правому березі Дніпра поблизу Каховської ГЕС. Місцеві жителі називають його «хлопчиком на побігеньках», який зараз намагається активно прислужувати окупантам.

Центру журналістських розслідувань про це повідомив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

За його словами, Дмитро Хільченко став зрадником ще навесні. Однак згодом навіть намагався скласти повноваження прислужника гауляйтера у Веселому.

«Коли в селі виникли чергові проблеми з електроенергією і ще якісь питання, він намагався «з’їхати», бо не розумів обсягів питань. Але походив-походив і повернувся. Зараз він залишається у Веселому і працює на окупантів. Кого ж вони там призначили самим гауляйтером – мені не відомо. Знаю лише, що він там один на Веселе і сусіднє селище Козацьке», – сказав Володимир Коваленко.

Хільченко Дмитро Сергійович восени 2020 року балотувався до Новокаховської міської ради від «Опозиційної платформи – за життя», однак депутатом так і не став. Замість цього його обрали членом виконавчого комітету міськради. На офіційному сайті територіальної громади про нього написано просто – «студент».

Дмитрий Хильченко

Дмитро Хільченко (ліворуч), колаборант Фото: соцмережі

Дмитру Хільченку приблизно 23 роки. Він був одним із найбільш відомих активістів у Веселому. За його ініціативи в 2019 році в селі встановили дитячий майданчик. З коштами для його придбання допоміг тодішній народний депутат України Іван Вінник. 

За словами мешканців Веселого, Дмитра Хільченка виховувала мати – медсестра в центральній міській лікарні Нової Каховки. Коли росіяни окупували громаду, окупанти вдиралися до їхньої домівки з обшуками. 

«Дмитра ми завжди знали як українського патріота. Що з ним сталося – невідомо. Можливо, під час одного з обшуків його «зламали». Але він вирішив залишитися на окупованій території і зараз дуже активно прислужує загарбникам», – розповіли мешканці Веселого.

Як відомо, серед членів виконкому Новокаховської міськради виявилося ще двоє колаборантів. Це генеральний директор ТОВ «Агробізнес» Едуард Репілевський і староста Дніпрян Віталій Гура. Останнього окупанти призначили заступником гауляйтера Каховського району. 6 серпня Гура помер від вогнепальних поранень: колаборанта застрелили у власному будинку.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter