РФ повернула загиблого у полоні британського волонтера Пола Урі: на ньому відсутні частини тіла та сліди катувань

Новини
Пол Урі, британський волонтер, вбитий окупантами у полоні Фото: Facebook Дмитро Лубінець

РФ після понад 1,5 місяці перемовин повернула тіло загиблого британського волонтера Пола Урі, який 25 квітня був захоплений у полон на російському блок-пості поряд із Дніпрорудним у Запорізькій області і утримувався в заручниках в тимчасово окупованому Донецьку, доки не помер 10 липня. На ньому відсутні частини тіла, численні порізи та сліди катувань.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook.

«Після більше ніж 1,5 місяці перемовин Російська Федерація через проксідержавні утворення – так звані «ДНР» – повернула тіло закатованого британського волонтера Пола Урі, якого з квітня до липня 2022 року незаконно утримувала в заручниках в тимчасово окупованому Донецьку», – написав Лубінець.

Він зазначив, що в липні російські пропагандисти повідомили про загибель Пола Урі нібито «внаслідок хвороби і стресу».

«Остаточно причину смерті Пола Урі підтвердить судмедекспертиза, всі необхідні повідомлення зроблені, також в належний спосіб поінформовано Посольство Великої Британії в Україні. Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, я вже сьогодні можу казати про те, що смерть була насильницька. Людина просто не може витримати такі катування. Я бачив фото тіла загиблого і у будь-кого, хто це побачить сумнівів не залишиться. Вбивство волонтера Пола Урі через катування – воєнний злочин, який стане ще одним доказом під час трибуналу над російським політичним та військовим керівництвом. Доказом під час трибуналу проти Путіна», – наголосив омбудсмен України.

Він нагадав, що британці Пол Урі (Paul Urey) та Ділан Гіл (Dylan Healy) були захоплені російськими військовими наприкінці квітня 2022 року поряд із Дніпрорудним у Запорізькій області, коли здійснювали свою діяльність як волонтери, долучені до евакуації виключно мирного населення з зони активних бойових дій.

Ділан Гіл досі не звільнений та «обвинувачується» у найманстві так званими «ДНР», разом із іншими чотирма іноземцями – Ендрю Гіллом та Джоном Хардінгом з Великої Британії, Векославом Пребігом з Хорватії та Матіасом Густавссоном з Швеції.

«Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Національне інформаційне бюро мали всю необхідну інформацію про Пола Урі. Українська сторона неодноразово наголошувала на зобов’язанні Російської Федерації звільнити всіх незаконно утримуваних цивільних громадян. Водночас, Російська Федерація використовувала і продовжує використовувати квазідержавні утворення так званих «ДНР» та «ЛНР» для шантажу партнерів України в світі, змушуючи їх вести перемовини щодо звільнення громадян не з політичним керівництвом в Кремлі, а з їх маріонетками у Донецьку чи Луганську», – вказав Лубінець.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter