Байден схвалив новий пакет допомоги Україні на $675 млн – Остін

Новини
Ллойд Остін, міністр оборони США Фото: AP

Президент США Джо Байден схвалив новий пакет військової допомоги для України на суму близько 675 млн доларів. До нього, зокрема, увійдуть 105-мм гаубиці M119 (L119), боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS, протирадіолокаційні ракети HARM.

Про це повідомив міністр оборони США Ллойд Остін 8 вересня на п’ятому засіданні Контактної групи з підтримки України на американській військовій авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.

«Вчора президент Байден схвалив новий транш пакету допомоги Україні вартістю на суму до 675 млн доларів», – сказав Остін.

Він зазначив, що це вже 20-й пакет безпекової допомоги Україні, який виділяє Адміністрація Байдена, починаючи з серпня 2021 року.

«Останній пакет включає більше GMLRS (боєприпаси для HIMARS – ред.), 105-міліметрових гаубиць, артилерійські боєприпаси та ракети HARM, багатоцільові автомобілі Humvee, броньовані машини швидкої допомоги, протитанкові системи, стрілецьку зброю тощо», – додав глава Пентагона.

Він також зазначив, що інші партнери також надають допомогу Україні, та подякував Великій Британії, підтримка якої сягає 2,3 млрд фунтів, Німеччині й Данії, які пообіцяли великі додаткові пакети допомоги; Польщі, яка передала Україні 3 дивізіони 155-мм самохідних гаубиць, Північній Македонії, Словаччини та іншим країнам, які передали ЗСУ танки та важку бронетехніку.

«Ми даємо те, чого Україна потребує найбільше. І ми прискорюємо виробництво такої зброї», – підкреслив Остін.

8 вересня на американській військовій авіабазі «Рамштайн» (земля Райнланд-Пфальц, ФРН) проходить п’ята зустріч із питань оборонної підтримки України. В ній на запрошення міністра оборони США Ллойда Остіна беруть участь представники близько 50 країн – глави оборонних відомств і високопоставлені військові.

Як повідомлялось, 19 серпня президент США Джо Байден підписав наказ про виділення нового, 19-го пакету військової допомоги Україні вартістю у 775 млн доларів. Він, зокрема, включає додаткові боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS, 105-мм гаубиці та снаряди до них, безпілотники ScanEagle, протирадіолокаційні ракети HARM, а також протитанкові ракетні комплекси TOW і Javelin.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter