Колаборанти в Тавричанській громаді агітують землевласників «переукладати» з ними договори і готуються до «референдуму»

Новини
Оксана Довбня, колаборантка, призначена окупантами гауляйтеркою Тавричанки. Фото з соцмереж

На Херсонщині колаборанти з Тавричанської територіальної громади Каховського району від імені директора ТОВ «Агробізнес» Едуарда Репілевського агітують власників земельних паїв «переукладати» з ними договори оренди. Вони посилаються на нібито наявні «домовленості» з керівництвом місцевого господарства. Паралельно з цим у громаді призначили гауляйтера і готуються до так званого «референдуму» з «приєднання» Херсонської області до Росії.

Центру журналістських розслідувань про це повідомив директор державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Національної академії аграрних наук України Віктор Найдьонов.

За його словами, останнім часом до власників земельних паїв з Тавричанської громади приходять «засланці» від колаборанта, депутата Херсонської обласної ради від ОПЗЖ, директора ТОВ «Агробізнес» Едуарда Репілевського. Вони агітують їх переукладати договори з його приватним підприємством і стверджують, що у Репілевського нібито є домовленість з Найдьоновим.

«Це мене обурило. Жодних контактів з колаборантами я не мав і балакати з ними я б не став. Тим більше, не йшов би з ними на жодні домовленості. Звісно, власники земельних паїв можуть самостійно вирішувати, з ким їм укладати договори оренди. Однак колаборанти, як і самі окупанти, діють тут звичними для них методами – нахабною брехнею», – сказав Віктор Найдьонов.

Він також розповів, що нещодавно окупанти призначили в Тавричанці гауляйтера. Нею очікувано стала директорка місцевого будинку культури Довбня Оксана Анатоліївна, яка з перших тижнів окупації почала співпрацювати з загарбниками.

Вона допомагала їм з роздачею російських «пенсій», «гуманітарки» та інших подачок. А зараз активно займається формуванням «дільничних комісій» з проведення давно анонсованого росіянами «референдуму» з приєднання Херсонщини до РФ. Щоправда, цей «референдум» ті постійно відкладають. Остання озвучена в російських пропагандистських пабліках дата – 4 листопада.

За словами мешканців Тавричанки, тим, хто погодиться увійти до складу «дільничних комісій» загарбники обіцяють по 100 тисяч рублів.

Як повідомляв ЦЖР, у травні депутат Херсонської обласної ради від ОПЗЖ Едуард Репілевський закликав херсонських аграріїв реєструватись в окупованому РФ Криму і поставляти туди свою продукцію. Син і бізнеспартнер колаборанта Данило Репілевський – депутат обласної ради від «Слуги народу».

У серпні стало відомо, що керівний склад розташованого в Тавричанці ДП «ДГ «Асканійське» працює на окупантів. За їхньої участі з підприємства влітку вивозили вирощене зерно до залізничної станції Партизани, звідки його далі переправляли до Росії.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter