Померла королева Великої Британії Єлизавета II – Букінгемський палац

Новини
Королева Великої Британії Єлизавета II, 30 червня 2022 року Фото: Reuters

Королева Єлизавета II, яка була найдовше правлячим монарх Великої Британії та лідер нації протягом семи десятиліть, 8 вересня померла у віці 96 років.

Про це повідомив у четвер Букінгемський палац.

«Королева мирно померла в Балморалі (замок у Шотландії – ред.) сьогодні вдень», – йдеться в заяві Букінгемського палацу.

Її старший син Чарльз, якому 73 роки, автоматично стає королем Сполученого Королівства та главою 14 інших держав, включаючи Австралію, Канаду та Нову Зеландію.

«Король і королева залишаться в Балморалі цього вечора і повернуться до Лондона завтра», – йдеться у повідомленні.

Сім’я Єлизавети II поспішила бути поруч з нею в її шотландському будинку, замку Балморал, після того, як лікарі висловили стурбованість її здоров’ям. З кінця минулого року вона страждала від того, що Букінгемський палац назвав «епізодичними проблемами з пересуванням», що змусило її відмовитися від майже всіх публічних виступів.

Королева Великої Британії Єлизавета II чекає у вітальні замку Балморал перед тим, як прийняти новообраного лідера Консервативної партії Ліз Трасс на аудієнцію, де вона запросила її стати прем’єр-міністром і сформувати новий уряд, 6 вересня 2022 р. Фото: Reuters

Королева Єлизавета II, яка також була найстарішим і найдовше правлячим главою держави у світі, зійшла на престол після смерті свого батька короля Георга VI 6 лютого 1952 року, коли їй було лише 25 років.

Вона була коронована в червні наступного року.