Окупований рф південь України: огляд подій за 9 вересня

Новини
Українські мінометники ведуть вогонь по позиціям військ РФ Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Огляд найважливіших новин за п’ятницю, 9 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали 170 вогневих завдань по місцях скупчення живої сили та бойової техніки військ РФ. А також по понтонній переправі у районі Дар’ївки та наведеному мосту біля Нової Каховки.

— Протягом минулої доби ЗСУ завдали ударів по альтернативних переправах у районі Нової Каховки.

— ЗСУ знищили два склади боєприпасів у Бериславському районі.

— На Херсонщині у селищі Велика Олександрівка російські військові використовують місцевих жителів у якості «живого щита». Селище закрите на вʼїзд та виїзд.

— Під артилерійський обстріл вкотре потрапив Нікопольський район на Дніпропетровщині: жертв немає.

— Протягом минулої доби, на Запорізькому напрямку російські військові вели обстріли в районах населених пунктів Новопіль, Времівка, Полтавка, Залізничне, Червоне, Новоандріївка та Оріхів Запорізької області.

***

Окупанти продовжують викрадення людей

У Каховці військові РФ вдруге викрали Геннадія Мурашкіна. Його забрали 7 вересня з власного будинку. Російські окупанти також забрали службове авто каховчанина, а його жорстоко побили. Першого разу Геннадія Мурашкіна забирали до катівні разом з сином у квітні.

Також вдруге викрали жителя Каховки Максима Цегельника. 8 вересня 43-річного чоловіка забрали зі своєї квартири озброєні військові.

***

У Херсоні піднялися ціни на продукти, а асортимент зменшився

Після виведення з ладу мостів через Дніпро постачати продовольство до Херсона стало важче. Аби доставити продукти, люди у черзі на пором можуть стояти по кілька діб.

Кореспонденти Суспільного поспілкувались з продавцями на ринках Херсона, які везуть городину з лівого берега. Більш тривала і затратна доставка позначилась на цінах.

***

У Запорізькій області ЗСУ знищили новітню російську зброю

У Василівці українські війська знищили російський комплекс радіоелектронної боротьби «Москва-1». Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

«Ми ще нічого не починали. У Василівці Запорізької області ЗСУ знищили новітню російську РЕБ «Москва-1» вартістю $57 млн», — йдеться в повідомленні.

***

У Херсоні окупанти відродили «дворец пионеров» та перейменовують театри

Палац дитячої та юнацької творчості віднині буде називатися «Дворец пионеров», урочисте «відкриття» якого вже запланували на 15 вересня. Також загарбники і їхні колаборанти «перейменували» два театри. В усіх захоплених ними закладах уже призначені нові «керманичі».

Про це у матеріалі Центру журналістських розслідувань.

***

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 9 вересня засудив фігуранта сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» кухаря Яшара Шихаметова до 11 років позбавлення волі за обвинуваченням у нібито тероризмі. До затримання у лютому 2021 року він працював у кафе в окупованому Криму.

Яшар Шихаметов Фото: crimean-solidarity.org

***

Окупанти тримають у полоні понад 80 мелітопольців — міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter