На Херсонщині окремі підрозділи окупантів сигналізують про готовність скласти зброю і здатись в полон – Гуменюк

Новини
Наталія Гуменюк, керівниця пресцентру сил охорони та оборони оперативного командування «Південь» Фото: Media Center Ukraine - Ukrinform

На Херсонщині командування окремих підрозділів російських військ, затиснутих Збройними Силами України на правому березі Дніпра, сигналізують про готовність провести перемовини, скласти зброю, здатись у полон, перейти під захист міжнародного гуманітарного права і таким чином зберегти собі життя.

Про це повідомила керівниця пресцентру сил охорони та оборони оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телеканалу «Еспресо».

«Ми продовжуємо просування і цей рух досить переконливий і потужний. Він має вплив не тільки на географічне посунення ворожих позицій, а й психологічний, оскільки ворожі підрозділи, починаючи переформатування, вишукують способи – вже ми маємо таку інформацію – вийти на певний контакт з нашими підрозділами для того, щоб провести так звані перемовини про можливі умови складання зброї й перехід під егіду міжнародного гуманітарного права. Усвідомлюючи, що вони затиснуті між берегом Дніпра і нашими силами, вони намагаються вишукувати способи зберегти собі життя», – сказала Гуменюк.

Вона уточнила, що йдеться про командування окремих підрозділів війсь РФ, які «вишукують таку можливість, опинившись в досить скрутному становищі».

Говорячи про те, чи йдуть українські захисники на контакт з такими російськими командирами, Гуменюк зазначила: «Зараз розглядається це питання. Всім відома фраза – «з терористами перемовини не ведуться». Але все ж таки є розуміння військової стратегії, яка передбачає подібні заходи… Вони готові перейти під егіду міжнародного гуманітарного права, тобто поповнити обмінний фонд тому, що усвідомлюють, що потрапляння в полон гарантує більше свободи і життя, ніж відступ назад, до своїх».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter