Суд арештував майно екснардепа та колишнього прем’єра Криму Валерія Горбатова – ДБР

Новини
Валерій Горбатов Фото: ukrinform

Суд арештував усі активи та майно підозрюваного у фінансуванні окупантів колишнього народного депутата (1994-2006), ексголову Ради міністрів АРК (2001-2002) Валерія Горбатова та наближеної до нього особи, на яку він переоформив свої підприємства.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань України.

«Суд заарештував активи колишнього народного депутата України Валерія Горбатова, який очолював на початку двохтисячних років Раду Міністрів АР Крим. Він продовжував здійснювати бізнес-діяльність на окупованих територіях України та сплачував податки окупантам і терористичним організаціям», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, заарештовано також активи наближеної до Горбатова особи, на яку він переоформив свої підприємства.

«Таким чином депутат намагався приховати свою незаконну діяльність від українських державних органів та продовжити господарську діяльність на території окупованої АР Крим, сплачуючи податки та збори у бюджет держави-агресора», – наголосили у ДБР.

Загалом заарештовано три квартири, вісім адміністративних будівель, два житлових будинки, 15 об’єктів нежитлового фонду та 42 транспортних засоби (вісім легкових автомобілів, 34 транспортних засоби сільськогосподарського призначення, причепи).

Загальна площа заарештованих об’єктів нерухомого майна становить понад 5 тисяч квадратних метрів.

У Бюро нагадали, що наразі триває досудове слідство за ч. 4 ст. 110-2 КК України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України); ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників). Санкція зазначених статей передбачає покарання до 10 років позбавлення волі.

Як повідомлялось, у червні ДБР викрило Валерія Горбатова на фінансуванні терористичної організації «ДНР». Він продовжував провадити бізнес-діяльність на окупованих територіях України та сплачував податки окупантам. Колишній чиновник також привласнив культурну спадщину України, за попередньою інформацією, викрадену з музеїв АР Крим та куплену у «чорних археологів». Відомо й про тісний звʼязок Горбатова з так званим «головою Криму», колаборантом Сергієм Аксеновим – вони мають спільний бізнес. Крім того, дружина Аксенова дала довіреність Горбатову на користування її майном.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter