Мінус колаборанти. Окупований рф південь України: огляд подій за 12 вересня

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з САУ 2С1 «Гвоздика» Фото: facebook.com/okPivden

Огляд найважливіших новин за понеділок, 12 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Авіація ЗСУ завдала 3 удари, ракетно-артилерійські підрозділи виконали 270 вогневих завдань по району зосередження озброєння і техніки, станції радіоелектронної боротьби, двох складів боєприпасів військ РФ.

— На херсонському напрямку 810 окрема бригада морської піхоти з Севастополя втратила 85 % особового складу.

— На Херсонському напрямку військові РФ шукають можливості проведення перемовин із ЗСУ про умови виходу із так званої «спецоперації».

— За останні два тижні на Херсонщині звільнені площі близько 500 квадратних кілометрів. І можемо проголосити, що населені пункти Херсонщини — Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка і Сухий Ставок на сьогодні повністю під українським прапором.

***

У Херсоні підірвали квартиру окупаційної «ректорки» ХДУ Тетяни Томіліної

Вибуховий пристрій спрацював в квартирі так званої «ректорки» захопленого окупантами Херсонського держуніверситету Тетяни Томіліної. Як повідомляє МОСТ з посиланням на джерело в правоохоронних органах, сама Томіліна важко поранена, її охоронець загинув.

Відповідні повідомлення розміщені і в соцмережах.

***

У Херсоні окупанти захопили два готелі в центрі міста та обікрали приватні будинки на провулку 1-й Парковий та квартири на проспекті Будівельників — поліція Херсонської області.

У смт Горностаївка військові рф викрали двох місцевих жителів віком 54 та 71 рік за їх проукраїнську позицію й волонтерську діяльність. Нині місцезнаходження чоловіків невідоме. Викрадення людей окупаційними військами відбулися також у місті Нова Каховка та с. Виноградове.

***

Окупанти перерозподіляють український транспорт по селах, видаючи це за покращення життя

Окупаційна влада на Херсонщині відрапортувала про запуск шкільного автобуса з села Роздольне. Виявилось, що жодного відношення до цього автобусу вони не мають — це український транспорт.

На автобусі видніється український напис «Шкільний автобус». Відповідні автобуси купує Україна в межах відповідної програми фінансування територіальних громад. Окупанти просто віджали транспорт й перерозподіляють по селах.

***

Пропагандисти повідомили про смерть Сальдо, а потім видалили новини

Російські змі опублікували новини про смерть гауляйтера Володимира Сальдо. Пізніше публікації про смерть колаборанта прибрали.

***

Чотирьох політв’язнів, засуджених у «справі кримських мусульман», етапували в колонії на території РФ

«Громадянського журналіста «Кримської солідарності» Тимура Ібрагімова доправили до колонії у Рязанській області. Це понад 1500 кілометрів від Криму. Громадянського журналіста «Кримської солідарності» та власника етнографічного кафе «Салачик» Сулеймана (Марлена) Асанова доставили до республіки Мордовія. Родичам доведеться долати шлях понад 1600 кілометрів», — написала кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва.

Крім того, зазначила вона, багатодітного батька Сервера Зекір’яєва етапували до колонії в Тульській області за 1500 кілометрів від його будинку в Бахчисараї. Екс-координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва вивезли до Тамбовської області. Це понад 1400 кілометрів від Криму.

***

Уночі чотирма ракетами С-300 було уражено технічні будівлі одного з об’єктів інфраструктури на околицях Запоріжжя, поранених немає.

***

Жовтневий районний суд засудив мешканця Запоріжжя, який спостерігав за переміщенням підрозділів Сил оборони України та фотографував стратегічні й воєнні об’єкти, до п’ятнадцяти років позбавлення волі за статтею «Державна зрада».

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter