Затриманих на деокупованих територіях вчителів з РФ судитимуть за воєнний злочин – Верещук

Новини
Ірина Верещук, віцепрем'єрка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Фото: facebook.com/MReintegration

Сили оборони України в ході звільнення окупованих територій Харківської і Херсонської областей затримують російських вчителів, які приїхали туди «налагоджувати» навчальний процес за російською програмою освіти. Їх судитимуть за скоєння воєнного злочину.

Про це заявила віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук в ефірі національного телемарафону.

«Вони скоїли злочин проти нашої держави. Ми багато разів попереджали російських громадян, які погодилися приїхати на територію України та здійснювати тут заборонену законом діяльність. Міру покарання їм визначить суд. Як полонених їх ніхто не розглядатиме, бо вони не комбатанти. Женевські конвенції не передбачають обмінів невійськовополонених», – сказала Верещук.

Вона вказала, що затриманим на деокупованих територіях російським вчителям загрожує кримінальна відповідальність згідно зі статтею 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання від 8 до 12 років позбавлення волі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter