Російські окупанти масово звозять своїх поранених і загиблих до лікарень на Херсонщині

Новини
Бериславська центральна районна лікарня Фото: bermed.ks.ua

На Херсонщині морги лікарень у Каховці і Новій Каховці переповнені тілами загиблих російських військових. Лікарняні палати і операційні окупанти зараз використовують виключно для лікування своїх поранених. Водночас лікарів в окупованих містах стає все менше, а можливість отримати повноцінну медичну допомогу у місцевих жителів зменшується з кожним днем.

Центру журналістських розслідувань про це повідомив лікар з Каховки, який зміг виїхати на підконтрольну українську територію.

За його словами, з Каховської центральної міської лікарні імені родини Панкеєвих виїхало майже 90% лікарів. У місті залишилось лише декілька фахівців. Зокрема, один літній хірург, який не може повноцінно оперувати повний робочий день. А в сусідній Новій Каховці виїхало біля 30% медиків.

«Через те, що в Новій Каховці залишилось достатньо лікарів різного профілю, саме туди привозять на лікування дітей і дорослих з усього лівобережжя Херсонської області – від Генічеська і Новотроїцького до Чаплинки і Каланчака. Однак нещодавно окупанти забрали цю лікарню під свій військовий шпиталь. Тож лікарі змушені приймати пацієнтів в інших місцях», – розповів лікар з Каховки.

Морги обох лікарень зараз переповнені трупами загиблих російських військових, які ніхто не забирає. Через перебої з подачею електроенергії частина тіл почала гнити і санітари їх посипають піском. Водночас частину загиблих окупанти до моргів навіть не довозять і спалюють їх за містом. За словами співрозмовника ЦЖР, росіяни спалюють в першу чергу загиблих представників так званих «ДНР» і «ЛНР».

Інформацію про те, що окупанти використовують лікарню у Новій Каховці виключно для своїх військових, підтверджує й генеральний штаб ЗСУ. За його даними, це пов’язано з їхніми великими втратами у живій силі.

Однак окупанти вигнали місцевих не лише з цієї лікарні. Російськими загарбниками зараз зайнятий весь триповерховий корпус лікарні у Бериславі – районному центрі на правобережжі Херсонщини. А на початку вересня вони також відібрали й інші приміщення, де працювали приймальне, хірургічне і реанімаційне відділення. Там російські військові облаштували ще один операційний блок і виставили навколо збройну охорону.

Водночас окупанти продовжують викрадати лікарів. 31 серпня прямо з робочого місця вони забрали хірурга Каховської ЦМЛ ім. родини Панкеєвих Віталія Сєрова і лікаря Новокаховської лікарні Сергія Лика. За інформацією ЦЖР, останнім часом почастішали випадки викрадень людей в Каховському районі з метою отримання викупу. Тож, як припускають наші джерела, саме це могло бути причиною незаконного захоплення в полон і медиків.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter