Фіксація злочинів росіян. Окупований рф південь України: огляд подій за 13 вересня

Новини
Фото: Генштаб ЗСУ

Огляд найважливіших новин за вівторок, 13 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

Силами від двох взводів до роти за підтримки танків військові РФ намагались поліпшити тактичне положення у двох напрямках населених пунктів Миколаївської та Херсонської областей. ЗСУ відбили штурми. Російська війська із втратами відійшли.

— Російська війська продовжують зосереджувати зусилля на утриманні тимчасово захоплених територій та зриві наступу наших військ на окремих напрямках.

— Від авіаударів та обстрілів з РСЗВ пошкоджено інфраструктуру в районах населених пунктів Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

— На південному фронті ситуація стабільно напружена, але контролюється Силами оборони Півдня України. В деокупованих населених пунктах відбуваються відповідні фільтраційні заходи і розмінування.

— У тимчасово окупованому Мелітополі пролунало три гучних вибухи в районі аеродрому, де російська армія облаштувала військову базу.

— Військові РФ почали масово вивозити меблі та побутову техніку з тимчасово залишених осель жителів Нової Каховки.

— На Херсонщині воїни 160-ої зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь» знищили російський бомбардувальник Су-24.

***

Фіксація злочинів на деокупованій території

Після звільнення смт Високопілля поліцейські фіксують там численні факти мародерства російськими військовими, які обкрадали будинки та забирали автомобілі, мототранспорт та велосипеди місцевих жителів. У селищі майже не залишилося вцілілих будинків, все або знищене обстрілами, або пограбоване військовими країни-агресора.

На місцях обстрілів працювали поліцейські, які зібрали докази воєнних злочинів армії російської федерації.

***

У боях за Херсонщину загинув український воїн Іван Банк, який нагороджений орденами «Народний герой» та «За мужність»

Про це повідомили на сторінці Драбинівської громади Полтавської області у Facebook.

«11 вересня отримав травми та, на жаль, 12 травня помер наш земляк, Банк Іван Андрійович. Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблого», — йдеться в повідомленні.

***

Прокуратура завершила досудове розслідування щодо скадовського гауляйтера та його заступниці

За даними слідства, росіянин Сергій Швайко, який тривалий час проживав у Скадовську, під час окупації регіону вступив у злочинну змову з представниками країни-агресора. Він обійняв посаду так званого голови «Скадовської районної військової адміністрації». Його заступницею стала Тетяна Калиновська, яка раніше була тамадою.

***

На Херсонщині морги лікарень у Каховці і Новій Каховці переповнені тілами загиблих російських військових. Лікарняні палати і операційні окупанти зараз використовують виключно для лікування своїх поранених. Водночас лікарів в окупованих містах стає все менше, а можливість отримати повноцінну медичну допомогу у місцевих жителів зменшується з кожним днем.

***

Повідомлено про підозру у воєнному злочині «слідчому» ФСБ Власову та «судді» Крапко, які фальсифікували справу Джелялова

Прокуратура АРК та Севастополя повідомила про підозру у скоєнні воєнного злочину «слідчому» ФСБ Віталію Власову та «судді Київського райсуду» Сімферополя Віктору Крапко, які фальсифікували та незаконно переслідували першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова в окупованому Криму. Їх персональні данні рік тому першим оприлюднив Центр журналістських розслідувань.

***

Протягом минулої доби на Запорізькому напрямку російські військові обстрілювали інфраструктуру із мінометів, танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії.

Російські окупанти обстріляли місто Оріхів з РСЗВ. Один будинок зруйновано вщент, під його завалами рятувальники знайшли загиблу 84-річну жінку.

***

Через відсутність газопостачання у тимчасово окупованому Мелітополі опалювальний сезон може не розпочатися, повідомив міський голова Іван Федоров.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter