В Ізюмі на місці масових поховань виявили понад 400 тіл: закатовані, загиблі від обстрілів, діти та військові ЗСУ

Новини
Ексгумація тіл загиблих на місці масових поховань під Ізюмом на Харківщині, 16.09.2022 Фото: Facebook Володимир Зеленський

На Харківщині під час ексгумації тіл з масового захоронення, знайденого на території звільненого від російських окупантів міста Ізюм, було виявлено понад 400 загиблих. Серед них виявили тіла з ознаками тортур, тіла людей, загиблих від ракетних ударів військ РФ, а також дітей і військових Збройних Сил України.

Про те, що виявили експерти, які лише почали проводити ексгумацію на місці масових поховань, повідомив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

«Чергове масове поховання вбитих людей, дітей і дорослих, цивільних і військових, закатованих, розстріляних, убитих обстрілами… Там поховані навіть цілі родини – мати, батько й донька… Понад 400 могил у лісі біля Ізюма», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що експертам ще досі точно невідома кількість загиблих, похованих поблизу міста. Водночас, вони вже мають докази російських воєнних злочинів.

«Тіло людини, яку задушили мотузкою, так з мотузкою на шиї і закопали… Тіла зі зламаними руками, з іншими слідами знущань… Братська могила з убитими військовими: 17 тіл – частина з них з явними слідами катувань», – розповів Зеленський.

Він вказав, що в Ізюмі наразі перебувають більше 100 українських та іноземних журналістів, які мають показати світу наслідки терору, скоєного армією РФ. Також на місці захоронення працюють українські слідчі, прокурори й експерти.

«Сьогодні світ має це побачити. Світ має знати, що Росія всюди на окупованій території залишає такі сліди звірств, сліди терору. Ви бачили Бучу. Ви бачили Маріуполь. Тепер Ізюм. Скільки ще це може продовжуватися? Скільки ще таких місць мають створити російські терористи перш ніж світ їх зупинить?», – запитав президент.

Він наголосив, що сьогодні у світі немає лише одного – визнання правди. Тому звернувся «до Америки і Європи, до політиків і суспільств, до ООН і всіх міжнародних організацій, до лідерів держав і кожної звичайної людини, яка цінує життя» і вкотре закликав визнати РФ державою – спонсором тероризму.

«Росія вже стала найбільшим джерелом тероризму у світі. І жодна інша терористична сила не залишає по собі стільки смертей. Це треба визнати юридично. Треба діяти. Якщо такого визнання Росії державою – спонсором тероризму не буде, це буде зрадою усіх, хто був убитий російськими силами, хто був закатований, хто був похований в численних братських могилах по всій території, на яку зайшли російські солдати», – заявив Зеленський.

Він наголосив, що світ має діяти для того, щоб не допустити повторення того, що вже сталося в Бучі, Маріуполі та Ізюмі. На думку Зеленського, терор росіян не вийде зупинити без визнання РФ державою – спонсором тероризму.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter