Окупанти призначили гауляйтера в Зеленопідській громаді на Херсонщині і почали заселятися в місцевих навчальних закладах

Новини
Колаборант Микола Наумченко. Фото_ російські телеграм-канали
Микола Наумченко, колаборант Фото: російські телеграм-канали

Російські загарбники призначили гауляйтером Зеленопідської територіальної громади Каховського району на Херсонщині Наумченка Миколу Миколайовича, який до повномасштабного вторгнення Росії проживав в окупованому Криму. Під його «керівництвом» окупанти почали зривати українські прапори в інших селах громади і заселятися до місцевих навчальних закладів.

Центру журналістських розслідувань розповіли про це жителі сіл, які входять до Зеленопідської громади.

Самі окупанти повідомили про підняття 16 і 17 вересня російського триколору на захоплених ними адмінбудівлях старостатів у Костогризовому і Архангельській Слободі. Керував «процесом» призначений ними гауляйтер Зеленопідської громади Микола Наумченко. 

Підняття російського прапора в селі Костогризове 16 вересня. Фото_ російські телеграм-канали

«Він з перших місяців повномасштабної війни співпрацює з окупантами, займається організацією і видачею російських пенсій і «гуманітарки». Його дружина, вчителька початкових класів Костогризівської гімназії Наумченко Галина Омелянівна збирає гроші з мешканців села за водокористування. Куди вони потім йдуть – невідомо. Також Галина Наумченко разом із завідувачкою гімназії Крисіною Іриною Олександрівною збирали педагогічний колектив закладу і схиляли перейти на бік окупантів та викладати за якимись «російськими програмами». Але всі вчителі відмовились», – розповіли мешканці Костогризового.

В радянські часи Микола Наумченко працював у місцевому колгоспі агрономом. Після відновлення незалежності України займався дрібним фермерством, а останніми роками разом із донькою проживав у Криму. В середині серпня він відібрав ключі від будівлі Зеленопідської сільради у її законних працівників і оголосив себе новим «керманичем» громади. Також він допоміг з розселенням військових окупаційної армії в гуртожитку розташованого в Зеленому Поді Каховського професійного аграрного ліцею.

«Председателем» неіснуючого «сельского совета» в Архангельській Слободі окупанти призначили колишню підприємницю Жосан (Ярмолич) Олену Миколаївну. 

Вся її родина, за словами місцевих жителів, підтримала окупантів. Це і чоловік Дмитро Жосан, і сестра Марина, і обидві доньки Ольга та Аліна, одна з яких брала участь у піднятті російського прапора в селі. І її свекруха Піронко Емма Федорівна, колишня староста Архангельської Слободи та ексголова Слобідської сільської виборчої комісії, обрана до неї від партії «Батьківщина». Останню окупанти вже призначили «керувати» місцевим дитсадком. А брат чоловіка гауляйтерки Олексій Піронко призначений «директором» Архангельськослобідської гімназії.

Оголошення в Семенівці. Фото ЦЖР

Мешканці Архангельської Слободи також розповіли, що з окупантами активно контактує й нинішня староста села Козачук Олена Олександрівна. Зокрема, за її участі загарбники поселилися в сільській гімназії. «Сприяла цьому й директорка гімназії Дейнеко Любов Іванівна. Російські військові сидять там ніби тихо. Головне, щоб не пограбували гімназію», –  сказали місцеві.

Підтримав окупантів директор Семенівського опорного закладу загальної середньої освіти Носенко Анатолій Володимирович, депутат Каховської районної і Херсонської обласної рад кількох попередніх скликань від нині забороненої Компартії України. 

«Наприкінці серпня Носенко разом зі своєю заступницею провели збори колективу, на яких говорили про те, що потрібно відновлювати навчання, що діти повинні вчитися. Провели голосування, але тільки 6 вчителів виявились за відкриття школи, а 14 – проти. Школа так і не запрацювала, але на вчителів окупанти і місцеві колаборанти почали тиснути та звинувачувати їх у тому, що це з їхньої вини діти не можуть навчатися», – сказали мешканці Семенівки.

Захопили окупанти дитсадок у Костогризовому. 8 серпня гауляйтер Микола Наумченко представив його колективу нову «завідувачку» – Попікову Олену Дмитрівну, 26 серпня 1988 р. н., яка вже побувала на «курсах з перепідготовки» в Криму.

Як відомо, 5 серпня російські загарбники захопили голову Зеленопідської територіальної громади Олену Пелешок. 

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter