Удари по Запоріжжю та Південноукраїнській АЕС. Окупований рф південь України: огляд подій за 19 вересня

Новини
ПАЄС
Удар по ПАЕС, 19.09.2022

Огляд найважливіших новин за понеділок, 19 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

Сили оборони півдня відбивають атаки російських військ у районі Правдиного на Херсонщині та закріплюють тактичне положення на інших ділянках фронту.

— Авіація ЗСУ завдала 11 ударів по російській армії. Ракетно-артилерійські підрозділи вдарили по двох пунктах управління військами та позиціях протиповітряної оборони у Бериславському та Каховському районах.

— Також ЗСУ вдарили по місцю зосередження озброєння та техніки у Львовому, по станції радіоелектронної боротьби біля Херсона і по понтонній переправі у Новій Каховці.

— Знищені 2 склади боєприпасів військ РФ у Благодатному та Херсоні.

— Військові РФ вночі обстріляли промислову зону Південноукраїнської АЕС — ракета впала за 300 метрів від ядерних реакторів, повідомили в Енергоатомі.

***

Російські окупанти обстріляли промислову зону Південноукраїнської АЕС — ракета впала за 300 метрів від ядерних реакторів

Постраждалих серед персоналу немає. Президент Зеленський опублікував момент обстрілу Південноукраїнської АЕС цієї ночі. Після цього відбулось короткочасне відключення електролінії. У будівлях пошкоджені вікна.

***

18 вересня у Мелітополі пролунав вибух, внаслідок якого загинув зрадник-поліцейський Денис Стефанков

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

«Зрадник працював так званим керівником відділу швидкого реагування народної поліції, зрадивши присязі народу України. По факту він відповідав за допити українців і пошук членів українського підпілля», — йдеться в повідомленні.

***

— У Білозерській громаді викрито колаборанта серед працівників підприємства, яке здійснює торгівлю фармацевтичними товарами

— Поліція встановила особу колаборанта-кореспондента пропагандистського телеканалу «Таврія». Зрадником виявився 58-річний чоловік, який зареєстрований у Закарпатській області.

— В Херсоні у приватному секторі мікрорайону ХБК озброєні військовослужбовці рф провели серію обшуків будинків, шукали зброю.

— За час окупації Високопілля внаслідок обстрілів пошкоджено майно агрофірми: споруда тракторної бригади, складське приміщення для зберігання зернових культур та будівля їдальні. Сума збитків складає приблизно 3 мільйони гривень. Через обстріли знищені будівлі та майно сільськогосподарського підприємства, а саме вантажна техніка, на суму 10 мільйонів гривень.

— У Херсоні на вул. Перекопська представники окупаційної влади захопили та взяли під свій контроль приміщення розважального комплексу.

***

Колаборант Сальдо повернувся у Херсон

Так званий «голова військово-цивільної адміністрації Херсонської області», колаборант Володимир Сальдо повернувся на Херсонщину і приступив до «виконання своїх обов’язків».

«З 19 вересня 2022 року Володимир Сальдо перебуває на своєму робочому місці та повернувся до виконання обов’язків», — пише телеграм-канал Сальдо.

Колаборант озвучив також пропагандистську тезу, що «курс Херсонщини на входження до складу Російської Федерації залишається твердим і незмінним».

***

Окупанти призначили гауляйтера в Зеленопідській громаді на Херсонщині і почали заселятися в місцевих навчальних закладах — Центр журналістських розслідувань

Російські загарбники призначили гауляйтером Зеленопідської територіальної громади Каховського району на Херсонщині Наумченка Миколу Миколайовича, який до повномасштабного вторгнення Росії проживав в окупованому Криму. Під його «керівництвом» окупанти почали зривати українські прапори в інших селах громади і заселятися до місцевих навчальних закладів.

Колаборант Микола Наумченко. Фото_ російські телеграм-канали

Колаборант Микола Наумченко. Фото_ російські телеграм-канали

***

Російські військові завдали вісім ракетних ударів по Запоріжжю. Внаслідок нічних обстрілів пошкоджені багатоповерхівки і приміщення закладу освіти, у будівлях повилітали шибки. Також пошкоджені будинки приватного сектору.

***

Пізніше російські військові завдали ще одного ракетного удару по Запоріжжю. За попередньою інформацією, ракета влучила в зелену зону на березі Дніпра.

Також у селі Привітне Широківської громади ракета влучила на подвір’я приватного будинку. Загалом, внаслідок ракетного удару пошкоджено 12 приватних будинків.

***

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter