На тлі наступу ЗСУ на Донбасі Кремль активізував плани «референдумів» про приєднання «Л/ДНР» до РФ

Новини
Прапори так званих «ЛНР» і «ДНР» Фото: smdnr.ru

На тлі наступу ЗСУ на сході Кремль раптово активізував плани проведення псевдореферендумів про приєднання окупованих територій Донбасу до Росії. Так звані «громадські палати» маріонеткових «ЛНР» та «ДНР» 19 вересня синхронно почали вимагати негайного ініціювання «референдумів» про визнання їх суб’єктами Російської Федерації. В окупованому Криму обіцяють їм допомогти з організацією.

Про це повідомляють російські пропагандистські ЗМІ.

Як зазначається, керівники «громадських палат» псевдореспублік звернулися до ватажків «ДНР» і «ЛНР» Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника з ініціативою негайно провести референдуми про визнання їх суб’єктами РФ.

Відразу після цього Пушилін опублікував на своєму Telegram-каналі відео телефонної розмови з Пасічником під час якої запропонував синхронізувати зусилля «ДНР» та «ЛНР» з підготовки до псевдореферендумів.

«Я вважаю, нам деякі моменти потрібно підготувати спільно, деякі дії потрібно синхронізувати. Пропозиція об’єднати зусилля адміністрацій глав республік, апаратів парламентів для того, щоб вони виробили ті кроки, той алгоритм дій, який дозволить розпочати питання підготовки до референдуму», – сказав Пушилін.

Ініціативу проведення «референдумів» про приєднання «Л/ДНР» до Росії відразу підтримали «керівники» окупованих Криму і Севастополя.

Так званий спікер «Госсовєта Криму» Володимир Константинов заявив про готовність поділитися кадрами або організувати друк бюлетенів для псевдореферендумів на окупованому Донбасі. «Ми готові надати будь-яку необхідну допомогу: методичну, організаційну, поділимося своїми кадрами, якщо що. У нас багатий досвід проведення референдуму. Більше, ніж у Шотландії та Каталонії разом узятих. Тому будь-які дії, які від нас вимагатимуться, ми готові вжити», – сказав Константинов агентству ТАСС.

В свою чергу, так званий «губернатор Севастополя» Михайло Развожаєв заявив, що «референдуми» в «Л/ДНР» мають пройти якнайшвидше. «Підтримую це рішення і вважаю, що чим раніше це станеться – тим краще. Люди й так чекали на це більше восьми років», – написав Развожаєв у своєму Telegram-каналі.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter