Зеленський утворив 15 військових адміністрацій на Херсонщині і призначив начальників чотирьох із них

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський своїм указом від 19 вересня утворив 15 військових адміністрацій в Херсонській області. Водночас своїми розпорядженнями він призначив начальників чотирьох новоутворених адміністрацій.

Відповідні указ №658/2022 та розпорядження президента оприлюднені на сайті глави держави, передає Центр журналістських розслідувань.

Всі 15 нових військових адміністрацій утворені в тих громадах, голови яких переважно досі залишились на території тимчасово окупованої Херсонщини. А саме: в Асканії-Нова, Великій Лепетисі, Верхньому Рогачику, Горностаївці та Зеленому Поді Каховського району, Борозенському, Калинівці та Миловому Бериславського району, Великих Копанях, Станіславі, Ювілейному і Херсоні Херсонського району, Мирному і Новомиколаївці Скадовського району та Новотроїцькому Генічеського району.

Своїми розпорядженнями президент України призначив начальників чотирьох військових адміністрацій області. Зеленопідську сільську ВА очолив Євген Позняк. Довгий час він очолював пасажирське комунальне підприємство «Автоцентр» у Новій Каховці, у 2020 році балотувався до Новокаховської міськради від президентської партії «Слуга народу», але не був обраний. У 2021 році його збирались обрати заступником міського голови Каховки, однак теж так і не обрали.

Євген Позняк (ліворуч), Фото з соцмережі

Нинішня голова Зеленопідської територіальної громади Олена Пелешок, як відомо, з 5 серпня перебуває в полоні окупантів на Херсонщині.

Начальником Новотроїцької селищної ВА президент України призначив Сергія Перетятька. До цього він працював начальником відділу здійснення державного контролю за дотримання вимог законодавства під час надання соціальної підтримки Головного управління Національної сервісної служби в Полтавській області, а в 2019-2020 роках – головою Каховської райдержадміністрації.

Сергій Перетятько, Фото з соцмережі

Голова Новотроїцької громади Петро Збаровський вже не один місяць співпрацює з окупантами, які призначили його гауляйтером Нижніх Сірогоз Генічеського району.

Начальницею Мирненської селищної ВА Зеленський призначив Валентину Головату. Остання її посада – начальниця відділу цифрового розвитку та організації діяльності центрів надання адмінпослуг Скадовської райдержадміністрації. Законний голова Мирненської громади Андрій Сучок ще до початку повномасштабного вторгнення був відсторонений від займаної посади і перебував під слідством за підозрою в організації замаху на депутата Мирненської селищної ради Віктора Дзяткевича.

А начальником Калинівської селищної ВА призначений Максим Кожем’яка. Він уродженець Херсонщини. До свого призначення працював у відділі надання правової допомоги Донецької облдержадміністрації, а свого часу очолював службу по роботі з громадянами у Постійному представництві президента України в АР Крим.

Де зараз перебуває голова Калинівської громади Валерій Явтушенко, Центру журналістських розслідувань з’ясувати не вдалось.

Досі на Херсонщині була утворена лише одна, Генічеська міська ВА. Її начальником своїм розпорядженням від 3 червня Зеленський призначив Євгенія Родіонова.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter