РФ поспішає з «референдумами» на окупованих територіях через страх неминучої атаки України – розвідка Британії

Новини
Агітація за псевдореферендум в окупованому Мелітополі Фото: ТАСС

Британська розвідка вважає, що Росія поспішає організувати на тимчасово окупованих територіях України «референдуми» про їх входження до складу РФ через побоюваннями неминучого наступу українських військ з метою звільнення цих територій.

Про це у щоденному звіті повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

«20 вересня 2022 року офіційні особи окупованих Росією Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей оголосили про проведення «референдумів» щодо приєднання до Російської Федерації. Така поспішність, ймовірно, викликана побоюваннями неминучого атаки з боку України та очікуванням більшої безпеки після офіційного приєднання до Росії», – йдеться у повідомленні.

У британській розвідці зазначили, що російські сили в Україні продовжують відчувати нестачу особового складу та звернули увагу, що 20 вересня Держдума РФ проголосувала за внесення поправок до закону, який розширює покарання за невиконання зобов’язань військовослужбовцями. Це, ймовірно, має на меті обмежити кількість дезертирств і відмов.

«Російське цивільне та військове керівництво за останні два тижні зіткнулося зі значним тиском. Ці нові заходи, швидше за все, були ухвалені через громадську критику і знаменують собою подальший розвиток стратегії Росії. Путін йде на більший політичний ризик, сподіваючись створити більше бойової сили, руйнуючи міфи про те, що Росія не перебуває ні в стані війни, ні в національній кризі», – йдеться в огляді.

Як повідомлялось, 20 вересня російські загарбники через своїх гауляйтерів призначили на 23-27 вересня проведення на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей так званих «референдумів» про входження до складу РФ.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter