Війна Росії проти України: хроніка 24 вересня

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з САУ 2С7 «Піон» Фото: facebook.com/43oabr

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:20 У селах Бахчисарайського району окупованого Криму російські силовики повально мобілізують місцевих мешканців до Збройних сил РФ. Відловлювати людей допомагають міліціонери-колаборанти, що тепер прислужують Росії.

18:23 Майже всі 215 звільнені з полону українські військові мають крайній ступінь анорексії.

16:56 У містах Росії 24 вересня відбуваються акції проти «часткової» мобілізації росіян, яку 21 вересня оголосив президент РФ Володимир Путін. Відомо вже про більше 150 затриманих в Іркутську, Новосибірську, Томську, Улан-Уде, Читі та інших містах.

15:43 На Херсонщині через небажання місцевих мешканців брати участь у псевдореферендумі російські окупанти примушують людей «голосувати» по кілька разів за всіх членів родини, якщо їх немає вдома.

15:03 У військкоматах в окупованих Криму і Севастополі мобілізованим видають кирзові чоботи з резервів часів СССР і літнє обмундирування. Телеграм-каналами ширяться відео про видачу поржавілих і пошкоджених автоматів Калашникова в різних регіонах РФ.

13:21 У британській розвідці вважають, що ракетні удари військ РФ по Печенізькій дамбі на річці Сіверський Донець на Харківщині та по Карачунівській дамбі на річці Інгулець біля Кривого Рогу навряд чи спричинили суттєві труднощі для наступу Збройних Сил України.

12:26 Блог Микити Панасенка з підсумками робочого тижня, оглядом головних подій на окупованому Росією півдні України.

11:46 США ніколи не приймуть «результати» псевдореферендумів, які РФ проводить на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, та не визнають їх анексію Росією.

10:49 На Дніпропетровщині війська РФ вранці обстріляли Марганецьку та Червоногригорівську громади Нікопольського району. Поранені двоє людей, пошкоджені приватні та багатоповерхові будинки.

10:13 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.09 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 56300 (+240) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2262 (+8) од,
бойових броньованих машин ‒ 4807 (+11) од,
артилерійських систем – 1361 (+6) од,
РСЗВ – 327 (+1) од,
засоби ППО ‒ 170 (+0) од,
літаків – 255 (+1) од,
гелікоптерів – 220 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 956 (+6),
крилаті ракети ‒ 240 (+0),
кораблі /катери ‒ 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3681 (+22) од,
спеціальна техніка ‒ 126 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

10:02 На Херсонщині ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ уразили Каховський міст та понтонну переправу російських окупантів у Новій Каховці, а також колону російського озброєння та техніки в Каховці.

09:19 Сполучені Штати разом з іншими країнами готові запровадити негайні кроки, які призведуть до тяжких наслідків для економіки Росії, якщо вона почне реалізацію сценарію анексії нових окупованих територій України, де зараз проводяться псевдореферендуми. США продовжать надавати оборонну допомогу Україні, щоб допомогти захистити свою територію та свободу.

08:32 Російські окупанти вночі 24 вересня завдали ракетний удар по житловому сектору Запоріжжя. Внаслідок обстрілу одна людина загинула, сім поранені. Уражені об’єкти інфраструктури.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, намагається відновити втрачені позиції, веде повітряну розвідку.

За минулу добу російські загарбники завдали 5 ракетних та 14 авіаційних ударів, здійснили понад 60 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Від вогневого впливу ворога постраждало понад 60 населених пунктів. Зокрема, Печеніги, Яцківка, Ярова, Мар’їнка, Красногорівка, Білогірка, Миролюбівка, Миколаїв, Сухий Ставок, Нова Григорівка, Південне, Малі Щербаки, Григорівка, Північне, Щербаки, Очаків, Солоне, Оріхів та Архангельське. Внаслідок ворожого удару по Одесі з використанням ударних БпЛА загинуло 2 людини та ще двоє отримали поранення.

Вночі ракетного обстрілу з боку окупантів зазнало місто Миколаїв. Інформація щодо жертв серед цивільного населення уточнюється.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Павлівка, Миропільське, Краснопілля, Мезенівка та Славгород Сумської області;
на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Івашки, Стрілеча, Олександрівка, Колодязне та Дворічна;
на Краматорському напрямку – Ярова, Райгородок, Діброва, Озерне, Сіверськ, Спірне, Роздолівка, Веселе і Білогорівка;
на Бахмутському напрямку – Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Зайцеве та Майорськ;
на Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках – Нью-Йорк, Шевченко, Бердичі, Авдіївка, Карлівка, Первомайське, Водяне, Опитне, Мар’їнка, Парасковіївка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Золота Нива, Вугледар, Микільське, Єгорівка та Новоукраїнка.
На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали понад 35 населених пунктів. Серед них – Високопілля, Миролюбівка, Українка, Лозове, Благодатівка, Широке, Сухий Ставок, Безіменне, Тернові Поди, Ольгине, Лимани та Мирне.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка, Зайцеве, Майорськ, Кам’янка, Авдіївка та Опитне. Авіація Сил оборони завдала 25 ударів. Підтверджено ураження 18 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 7 позицій зенітних ракетних комплексів.

Підрозділи протиповітряної оборони знищили один гелікоптер, один літак та вісім БпЛА окупантів.

Ракетні війська і артилерія уразили 6 пунктів управління, понад 20 районів зосередження живої сили та техніки противника, 3 позиції протиповітряної оборони та 4 склади з боєприпасами. Втрати живої сили та техніки наразі уточнюються.