Заводи-виробники ракет, якими РФ обстрілює Україну, досі не перебувають під санкціями – StateWatch

Новини
заводы

Заводи-виробники ракет «Калібр», РСЗО «Торнадо», «Град», «Смерч» та ЗРК «Стрєла-10», якими РФ обстрілює Україну, досі не перебувають під санкціями.

Про це повідомляє група аналітиків Trap Aggressor, які здійснюють моніторинг запроваджених санкцій проти росії, з посиланням на реєстр НАЗК, пише StateWatch.

Серед виробників ідентифікованої на території України російської зброї під санкціями Європейського Союзу, США, Великої Британії та України досі не перебувають 18 підприємств російського військово-промислового комплексу.

Серед підприємств, до яких не були застосовані західні санкції, відноситься і АТ «Казанський оптико-механічний завод», який виробляє радари «Ртуть БМ». Натомість Україна 14 травня 2020 року запровадила проти нього санкції строком на 3 роки.

ТОВ «Комерційні автомобілі – Група «ГАЗ», який виробляє вантажівки, броньованы машини Газ-Тигр, Газ-Тигр-М, не перебуває під санкціями ЄС, Великої Британії та України. Санкції до нього запровадили лише США.

Загалом Trap Aggressor вдалося ідентифікувати 69 російських компаній, безпосередньо причетних до виробництва техніки, знищеної в Україні з початку повномасштабного вторгнення.

Натомість обʼєми виробництва російської зброї на російських підприємствах, на які санкції таки були накладені, суттєво скорочуються або і взагалі припиняються. Раніше ЗМІ повідомляли, що Казанський вертолітний завод, який ще у 2014 році випустив 107 гвинтокрилів, станом на вересень 2022 року має у процесі розробки всього 44 машини. Санкції зачепили і автомобільну сферу. Протягом цього року КАМАЗ припинить своє виробництво вантажівки передостаннього покоління «Камаксор» К4, а темпи збирання більш сучасної моделі K5 знизяться. Російський виробник ЗРК «БУК», та «Тунгуска» Ульянівський механічний завод у звʼязку з санкціями змушений поставити на паузу виробництво нових російських зенітно-ракетних комплексів. Деякі підприємства концерну «Калашников»припинили виробництво окремих видів цивільної продукції.

Таким чином, санкції проти підприємств росВПК необхідні для того, щоб позбавити агресора можливості виготовляти зброю, підірвати його економічний потенціал, унеможлививши розвʼязання росією нових загарбницьких війн у майбутньому.

Раніше Trap Aggressor повідомляли, що 56 директорів підприємств-виробників військової техніки Росії, яка була знищена в ході війни в Україні, уникнули потрапляння в санкційні списки України, США та/або ЄС.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter