До Координаційного центру Меджлісу звернулися тисячі кримчан, які намагаються виїхати через російську мобілізацію – Куркчі

Новини

За чотири дні роботи Координаційний центр Меджлісу з гуманітарних питань отримав тисячі звернень від мешканців тимчасово окупованого Криму, які намагаються виїхати з півострова аби уникнути російської мобілізації.

Про це повідомив один з координаторів Центру Юсуф Куркчі в інтерв’ю програмі «Питання національної без пёки» з Валентиною Самар.

За номерами гарячої лінії консультації отримали більше тисячі кримчан. Приблизно стільки ж людей звернулися в соціальних мережах і в чат-бот. За словами Куркчі, здебільшого звертаються кримчани, яким загрожує незаконна мобілізація та які не мають необхідних документів. 

«Наша реальна допомога полягає у наданні того обсягу інформації, який необхідний людині, щоб визначитися: в який бік їй рухатися, які документи їй необхідні, що на неї чекає після перетину кордону на території тієї чи іншої держави», – сказав Куркчі.

ВІн зазначив, що рятуючись від незаконного призову, кримчани намагаються виїхати у будь-яких  доступних напрямках: в Грузію, Казахстан, Білорусь, Литву, Естонію та інші країни. Для цього Координаційний центр активно співпрацює з посольствами і консульствами. «Зараз ми працюємо над тим, щоб той режим, який сьогодні існує, був пом’якшений. Щоб відсутність у дитини, яка народилася у Криму після 2014 року, українських документів не була перешкодою для в’їзду до країни», – розповів Куркчі.

Він також повідомив, що міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України поки не долучилося до співпраці з Центром щодо проблеми с мобілізацією в Криму: «Ми були б щасливі, якби була така підтримка з боку держави… Поки це працює в ручному режимі – на особистих домовленостях і зв’язках».

Меджліс кримськотатарського народу створив Координаційний центр з гуманітарних питань, який допомагає кримським татарам і українцям виїхати з півострова. При виникненні проблем в’їзду та перебування в інших країнах звертайтеся до Координаційного центру за телефонами +380508518294 (WhatsApp, Telegram), +380635767740  (WhatsApp, Telegram).

Друковану версію інтерв’ю Юсуфа Куркчі читайте за посиланням.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, в окупованому Криму в ході оголошеної Путіним «часткової мобілізації» росіяни повально забирають мешканців сіл, повістки виписують на вулицях, підприємствах і блокпостах. При цьому 90% повісток отримують кримські татари, хоча вони складають лише 13-15% населення півострова.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter