В ЗСУ пояснили, як розпізнати іранський дрон-камікадзе Shahed-136, які використовують війська РФ

Новини
Уламки збитого ЗСУ іранського безпілотника «Shahed-136» під російським маркуванням «Герань-2» на Миколаївщині. 20.09.2022 Фото: facebook.com/AFUkraine

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136, за допомогою яких російські війська останнім часом атакують об’єкти інфраструктури на півдні України, можна розпізнати за характерним звуком під час польоту, що нагадує звук мопеду чи бензопили.

Про це розповіла очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк на брифінгу.

«Їхньою характерною ознакою є політ на низькій висоті, саме тому їх складно виявити силам протиповітряної оборони. Але вони досить гучні, їх можна почути навіть вночі. Це нагадує звук мотору мопеда чи бензопили. Якщо люди чують такий звук, їм варто йти в укриття та уникати місць, куди можуть бути спрямовані ці дрони», – сказала Гуменюк.

Вона також додала, що дрони Shahed-136, які російські військові перейменували на «Герань-2», використовують для ураження об’єктів інфраструктури, а не підрозділів чи скупчень людей.

При цьому Гуменюк вказала, що Shahed-136 не дуже ефективні, зокрема, з 10 вересня в зоні відповідальності Оперативного командування «Південь» було виявлено понад 30 цих БпЛА, з яких 22 були збиті силами ППО. «Тільки 10 дронів влучили, але не всі ці атаки були результативними», – сказала вона.

Дрон Shahed-136 призначений для ураження цілей на дальній відстані. Наводиться на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. Запускається з пускової платформи, установка для запуску виконана у вигляді контейнера. Боєголовка розташована в носовій частині дрона. Тактико-технічні характеристики Shahed-136: дальність польоту – до 1000 км; швидкість – 185 км/год; вага – 200 кг; довжина – 3,5 м; розмах крил – 2,5 м; головна частина може нести до 50 кг вибухової речовини.

шахид герань

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter