Від мобілізації з Росії втекло вже більше людей, ніж було у військах РФ при вторгненні в Україну – розвідка Британії

Війна
Черга громадян РФ на перетин російсько-грузинського кордону на КПП «Верхній Ларс» Фото: ТАСС

За даними британської розвідки, за тиждень оголошеної в Росії мобілізації з країни втекло вже більше людей, переважно заможних й добре освічених, ніж було в угрупованні російських військ, яке у лютому брало участь у повномасштабному вторгненні в Україну. Зменшення кількості робочих рук і прискорення «витоку мізків» матимуть негативні економічні наслідки для РФ.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

«За сім днів відтоді, як президент Путін оголосив «часткову мобілізацію», відбувся значний відтік росіян, які хочуть її уникнути. Точні цифри невідомі, але це, скоріш за все, вже більше, ніж загальна чисельність угрупування, яке РФ розгорнула для вторгнення у лютому 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Як вказують у британській розвідці, серед тих, хто намагається виїхати з Росії, переважно заможні й добре освічені люди.

«У поєднанні з тими резервістами, яких все ж мобілізують, внутрішні економічні наслідки від зменшення кількості робочих рук і прискорення «витоку мізків», ймовірно, ставатимуть дедалі суттєвішими», – йдеться в огляді.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу. У «сьомому пункті» указу Путіна про мобілізацію йдеться про те, що Міноборони РФ дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter