Удари ЗСУ по росіянам, підготовка до оголошення про анексію. Окупований рф південь України: огляд подій за 29 вересня

Новини
Мобілізовані до лав ЗС РФ кримчани в окупованому Севастополі Фото: Скриншот відео

Огляд найважливіших новин за четвер, 29 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

Сили оборони півдня продовжують закріплюватись на вивільнених територіях, ведуть тактичні бої. У районі Хрещенівки Нововоронцовської громади знищили опорний пункт російських військ.

— Армія РФ обстріляла селища Миролюбівка, Петрівка, Білоусове, Новопетрівку та Сухий Ставок. Через це в селах пошкоджені й зруйновані будинки та є поранені. Деякі населені пункти залишились без води та світла.

— ЗСУ вразили зосередження живої сили та військової техніки РФ у районі Нової Кубані Херсонської області. Втрати росіян уточнюються.

— Військові РФ вдарили з ракетної системи залпового вогню «Торнадо-С» по Миколаєву. Відомо вже про трьох загиблих.

— Українські зенітники 29 вересня збили два російських штурмовики Су-25 у Миколаївській області.

***

Херсонська обласна прокуратура заочно оголосила про підозру у колабораційній діяльності жителю Нової Каховки Сергію Москаленку, який «очолив» ізолятор тимчасового тримання

Правоохоронці встановили, що після захоплення Херсонщини підозрюваний вступив у злочинну змову із військовими РФ та добровільно погодився обійняти посаду так званого «начальника изолятора временного содержания» у псевдоправоохоронному органі «Новокаховское отделение полиции».

На займаній посаді чоловік виконує завдання військових та представників спецслужб Росії.

***

На Херсонщині росіяни створили щонайменше п’ять катівень — Янушевич

«Маленькі діти, які пів року були вимушені жити у тісних та сирих підвалах. Заміновані дитячі речі та консервація. Катівні, в яких окупанти катували місцевих жителів Херсонщини. Ми ще побачимо дуже страшні речі», — сказав Янушевич.

***

В результаті чергового обміну Україна повернула з російського полону чотирьох морських піхотинців, з яких одна жінка-військовослужбовиця, та двох цивільних жінок.

Звільнені з російського полону українські морпіхи і цивільні, 29.09.2022 Фото: t.me/ermaka2022

***

Від наступу ЗСУ на Херсонщині та HIMARS в окупантів трясуться ноги — перехоплення СБУ

***

Президент РФ Володимир Путін 30 вересня оголосить про анексію Росією окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України

Цього дня буде підписано «договори про вступ до складу РФ нових територій» — Пєсков.

***

30 вересня президент Зеленський скликає термінове засідання Ради нацбезпеки та оборони

«На завтрашньому засіданні РНБО України будуть прийняті фундаментальні рішення», — секретар РНБО Олексій Данілов.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter