Окупанти закрили виїзд на Запоріжжя через блокпост у Василівці – вимагають перепустки

Новини
Васильевка
Скриншот соцмережі

У Василівці російські військові не пропускають авто, що виїжджають на вільну територію області. Вимагають перепустки, яких ще ні в кого з водіїв і пасажирів немає – їх окупаційна адміністрація ще не видавала. На ранок суботи на КПП зібралася черга більш ніж в півтори тисячі машин.

Про це повідомляють очевидці в групах в месенджерах і місцеві телеграмканали, повідомляє Центр журналістських розслідувань 

З 15 години 30 вересня окупанти перестали випускати автомобілі на Запоріжжя. На ранок 1 жовтня на КПП вже зібралась черга у понад 1,5 тисячі автомобілів. 

Російськова адміністрація  РФ на  окупованій частині Запорізької області  ввела нові  правила виїзду і в’їзду через КПП “Василівка”. Тепер виїхати з тимчасово окупованої території (чи в’їхати на ТОТ) можна тільки при наявності перепустки, отриманої в “військово-цивільної адміністраціях”. 

За правилами, опублікованими на сайті окупаційної адміністрації Мелітополя, для отримання перепустки людина має надати копії документів – паспорта, свідоцтва про народження, документи на авто та копію водійської посвідки, а також  вказати мету поїздки, адресу, де перебуватиме на неокупованій території, персональні дані тих, хто буде приймати.

Щоб в’їхати на окуповану територію теж потрібна перепустка. Її, надавши окупаційній адміністрації такі ж документи й інформацію, повинна отримати “приймаюча сторона”. 

Мелітопольці обурюються новими правилами у соцмережах, однак зазначають, що попри такі драконівські обмеження та реальну  небезпеку для життя, мелітопольці та інші мешканці ТОТ півдня будуть їздити через КПП “Василівка”, бо наразі це єдиний шлях виїзду з окупованої території.

Російські війська вранці 30 вересня обстріляли із ЗРК С-300 цивільні автомобілі, що готувалися на виїзд з міста Запоріжжя на окуповану частину області. Загальновідомо, що саме в цьому місці  формуються колони виключно з цивільних автомобілів для виїзду на непідконтрольну територію України, день і час виїзду яких публічно оголошує обласна адміністрація. Тобто, окупанти не могли не знати, що там немає ніякої військової інфраструктури. 

Унаслідок обстрілу автоколони у Запоріжжі загинуло 30 осіб, 90 були поранені.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter