Путін заради утримання окупованого півдня України готовий пожертвувати Луганщиною – ISW

Новини
Лиман
Бійці ЗСУ піднімають прапор України над адмінбудівленю в звільненому Лимані Фото: t.me/kt20220224

Поразка російських військ біля Лиману свідчить про те, що президент Росії Володимир Путін більше зацікавлений у тому, аби утримати окупаційний режим на території Запорізької та Херсонської областей, а не укріпити позиції росіян на Луганщині.

Такий висновок роблять аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

«Поразка під Лиманом вказує на те, що президент Росії Володимир Путін – який, як повідомляється, керував російським командуванням на місцях – зменшує пріоритетність захисту Луганської області на користь утримання окупованих територій на півдні України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають в ISW, українські та російські джерела постійно вказують на те, що російські війська продовжували зміцнювати російські позиції в Херсонській та Запорізькій областях, незважаючи на нещодавнє згортання фронту Харків-Ізюм і навіть після знищення російських позицій біля Лимана.

«Рішення не зміцнювати вразливі лінії фронту Куп’янськ чи Лиман майже напевно було прийнято Путіним, а не військовим командуванням, і це свідчить про те, що Путін набагато більше дбає про утримання стратегічної території Херсонської та Запорізької областей, ніж про Луганську область», – вважають аналітики.

В ISW також вказують, що 1 жовтня російські війська здійснили невдалу наземну атаку на Козачу Лопань на півночі Харківської області. «Такі атаки вказують на те, що Путін, ймовірно, зберігає мету відновити контроль над територією за межами областей, які він незаконно анексував, і готовий виділяти російські військові ресурси для таких наступальних дій, замість того, щоб присвятити їх обороні проти українського контрнаступу на Донбасі», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 1 жовтня бійці Збройних сил та Нацгвардії України звільнили місто Лиман Донецької області.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter