Кількість українських біженців зі статусом тимчасового захисту в Європі зросла до 4,2 млн – УВКБ ООН

Новини
Українські біженці на залізничному вокзалі в Перемишлі (Польща) Фото RFE/RL

Кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту або в аналогічних національних схемах захисту в Європі, на 30 вересня досягла 4 млн 183,84 тис. осіб.

Про це повідомило Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Як зазначається, темпи відтоку людей з України скоротилися.

«За місяць із 30 серпня зростання становило 214,3 тис. тоді як за попередні п’ять тижнів – приблизно 260 тис., ще п’ятьма тижнями раніше – приблизно 305 тис., а всього з кінця травня – приблизно 1,25 млн», – йдеться в повідомленні.

Згідно з підрахунками УВКБ ООН, найбільший приріст за останній місяць показали Польща (майже 56 тис.), Німеччина (близько 39 тис.), Чехія (близько 15 тис.), Велика Британія, Румунія та Нідерланди (близько 11 тис.), проте у разі Нідерландів це зміна за два місяці.

Уточнюється, що найбільше біженців зі статусом тимчасового захисту у Польщі – 1 млн 409,14 тис. при тому, що в країну з України, за даними польської прикордонної служби, з початку війни прибуло 6,432 млн осіб, а у зворотному напрямку відбуло в Україну 4,466 млн.

Слідом йдуть Німеччина та Чехія, де кількість біженців, що зареєструвалися для тимчасового захисту, з України становить відповідно 709,15 тис. і 438,93 тис.

Італія, як і раніше, йде на четвертому місці за кількістю зареєстрованих біженців з України – 157,61 тис. (зростання на 3,6 тис.), а замикає п’ятірку Іспанія – 144,67 тис. (зростання на 5,7 тис.).

Загалом, за даними ООН на 27 вересня, з України з початку війни було зафіксовано 13,380 млн виїздів, тоді як в’їздів (без даних Угорщини, РФ та Білорусі та з 28 лютого) – 6,257 млн.

«З початку російського вторгнення майже третина українців були змушені залишити свої будинки. На сьогоднішній день це одна з найбільших криз переміщення людей у світі. В Україні близько 7 млн людей залишаються переміщеними в результаті війни», – зазначає УВКБ ООН.

Управління вказує, що на середину 2021 року у світі було лише 53,47 тис. українських біженців, які просили відповідний статус, з яких у Європі – 36,49 тис.

Українську діаспору у світі на середину 2020 року УВКБ ООН оцінювало у 6,1 млн, у тому числі в Європі – 5 млн.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter